Upad udeležbe so zabeležile vse kulturne panoge razen kinematografije, kjer se je delež sodelujočih zvišal za en odstotek, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in šport Androulla Vassiliou je ob tem izrazila zaskrbljenost. Kot je dejala, je raziskava pokazala, da morajo vlade ponovno premisliti, kako podpirati kulturo, da bi javnost vzpodbudili k večjemu sodelovanju in da bi se kulturo prepoznalo kot generator za nova delovna mesta in rast. Kulturni in kreativni sektor pa se morata prav tako prilagoditi, da bi dosegla novo občinstvo in našla nove načine financiranja.

Raven udejstvovanja na kulturnem področju je sicer najvišja na Danskem (74 odstotkov), najnižja pa v Bolgariji (14 odstotkov). Evropejci kot glavne razloge za neudeležbo na kulturnih dogodkih navajajo pomanjkanje časa, zanimanja, sredstev in izbire.

Raziskava je pokazala tudi, da več kot polovica Evropejcev za seznanjanje s kulturnimi vsebinami uporablja internet, pri čemer ga skoraj tretjina za ta namen uporablja vsak teden.