V skupnem seštevku, kjer je Nemec končno zmago slavil že na prejšnji dirki v Indiji, ima zdaj Vettel 347 točk. V boju za skupno drugo mesto je danes Španec Fernando Alonso (Ferrari) s petim mestom povečal prednost pred Fincem Kimijem Räikkönenom (Lotus), ki dirke ni končal. Alonso ima 217 točk, Räikkönen je ostal pri 183. Četrti je Lewis Hamilton s 175, peti pa Mark Webber s 166.

Če so njegovi tekmeci pričakovali, da bo Vettel po osvojenem naslovu stopil s plina in bolj ležerno nadaljeval sezono, so se zmotili. Potem ko je predčasno pospravil najbolj želeno lovoriko, se je nemški dirkač podal v lov na rekorde. Enega je štirikratni svetovni prvak s sedmo zaporedno zmago - neporažen je vse od belgijske dirke konec avgusta - izenačil že danes, to je bil rekord rojaka Michaela Schumacherja po številu zmag v neprekinjenem nizu iz leta 2004. Za nameček je z zmago prinesel še dodatno veselje v tabor Red Bulla, saj je avstrijska ekipa, tudi po zaslugi Webbra, 15. v svoji zgodovini končala dirko na prvem in drugem mestu, na stopničkah pa imajo zdaj že jubilejnih 100 "obiskov".

In če bo Vettel nadaljeval v takšnem ritmu do konca sezone, v kateri sta le še dve dirki, bo padel še en rekordni dosežek. Ta je precej starejši, v sezonah 1952/53 je namreč Alberto Ascari zmagal na devetih dirkah zapored. Vettel je z 11 zmagami tudi že izenačil osebni rekord po številu zmag v sezoni izpred dveh let, z morebitno 12. in 13. pa bi spet ujel Schumacherja in njegov rekordni dosežek.

"Bil sem najmanj tako motiviran kot pred startom dirke v Indiji. Hvala fantje, danes je bilo preprosto užitek dirkati," se je ekipi zahvalil serijski zmagovalec Vettel. Na startu je bil sicer na drugem mestu, za Webbrom, ki pa je kot že velikokrat doslej slabo izkoristil "pole position"; Nemec je bil tako že v prvem krogu tam, kjer se najbolje počuti, tekmecem pa je nato do cilja prepustil le drobtinice.

Na zmagovalnem odru je za obema Red Bulloma končal še Rosberg, četrti je bil Francoz Romain Grosjean z Lotusom, peti pa Alonso (startal je šele z desetega mesta), ki je tako spet bolj trdno v sedlu v boju za naslov podprvaka. Šesti je bil Britanec Paul Di Resta (Force India), sedmi Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), do točk pa so privozili še drugi Ferrarijev voznik Brazilec Felipe Massa, Mehičan Sergio Perez (McLaren) in Nemec Adrian Sutil (Force India).

Räikkönen grozil z bojkotom

Medtem ko je Vettel užival v dirki in 37. zmagi v karieri, pa je bila preizkušnja v Abu Dabiju prava nočna mora za Kimija Räikkönena. Po sporu z moštvom, ki mu po njegovih navedbah dolguje še vso plačo in bonuse za letošnjo sezono, je Finec najprej grozil z bojkotom. Nato je le sedel za volan Lotusa, a po petem mestu v kvalifikacijah je sledila diskvalifikacija zaradi tehnično neustreznega dirkalnika. Današnjo dirko je tako začel z zadnjega mesta, toda prišel le do prvega zavoja, po trčenju z enim od Caterhamov pa je končal nesrečno epizodo.

Sezona formule 1 se bo s predzadnjo dirko nadaljevala čez 14 dni v Austinu.