Precej vroče je pri Lotusu, kjer je že nekaj časa znano, da se Kimi Räikkönen poslavlja, odnosi med njim in ekipo pa naj bi bili iz dneva v dan bolj zapleteni. Po besednem dvoboju med inženirjem Permanom in Kimijem, ko ga je prvi opomnil, da naj se že vendar umakne Grosjeanu, Finec pa mu je odgovoril v enaki maniri, je že v Abu Dabiju bolj napeto. Kimi naj bi celo razmišljal o neke vrsti »bojkotu« dirke, saj je na prizorišče prišel šele pozno v četrtek in tako zamudil srečanje s predstavniki sedme sile, ki so v tej Finčevi gesti videli marsikaj. Odgovorni pri Lotusu poudarjajo, da je vse v najlepšem redu, da pa je bilo govorjenje po radijski zvezi med ekipo in Räikkönenom v Indiji neustrezno in da se za vse neprimerne besede opravičujejo.

Vodstvo ekipe ga je nekako uspelo pregovoriti, da je prišel na dirko, a zdaj ima Finec vsega dovolj: »V Abu Dabi sem prišel, da bi razčistili določene stvari. A tega imam počasi dovolj, če se ne bomo dogovorili, bom s to dirko sklenil sezono.« Ali z drugimi besedami, če Lopez Räikkönenu ne bo izplačal po pogodbi veljavnega honorarja, bo Finec naslednji dve dirki gledal le še doma na televizijskem sprejemniku. Lotus je že nekaj časa v finančnih škripcih in dolg do Raikkonena se vleče že nekaj dirk. »Še vedno bi rad vozil, ker uživam v dirkanju, Lotus nima slabega dirkalnika, še najbolj bom pogrešal Renaultov motor, a formula 1 je tudi posel in nekje mora biti meja.«

Vodja ekipe Eric Boullier je ob tem dejal: »Kimi je tukaj, torej dirka. To je najbolj pomembno. Lahko odgovorim le na del vaših vprašanj, pogovoril se je z večinskim lastnikom Lopezom, pogovori zadevajo celotno našo ekipo.« In nekateri očitno to razumejo tako, da na plače in honorarje čakajo tudi ostali. A ne glede na to so ravno črno-zlati to pot največja »grožnja« Vettlu in Red Bullu, ki je bil na prvih treningih najhitrejši, a Lotusova dirkača tudi nista bila počasna. Zato bodo poskusili z dvema različnima dirkalnikoma, Räikkönenu je všeč različica s krajšo medosno razdaljo, Grosjeanu pa z daljšo.

Črno pa vidijo rdeči. Da, ekipa Ferrari je v globoki krizi, izhoda pa ni videti na obzorju. Trenutno so padli v povprečje, prehiteli so jih, tako meni na primer Fernando Alonso, Mercedes, Lotus, mogoče celo Sauber: »Pred nami je težak konec tedna, če ponoči nekje ne najdemo kakšne čudežne svetilke. Smo v položaju, ki za našo ekipo ni običajen, upam le, da je v dirkalniku več potenciala, le da ga še ne moremo iz njega izvleči. Dejstvo je, da bomo težko konkurirali tekmecem v konstruktorski razvrstitvi.« In Španca počasi izdajajo živci, zaveda se, da je Massa, ki se poslavlja od ekipe, z mislimi že drugje, v iskanju novega delodajalca, mediji pa vztrajno iščejo neki spor med vodilnimi pri Ferrariju.

Kako drugače bi se verjetno obrnilo, če bi za sezono namesto Brazilca rdeči v svoje vrste vzeli recimo Marka Webbra. Avstralec, ki se zdaj tudi poslavlja od formule 1, je bil tik pred tem, da v letošnji sezoni dirka s Ferrarijem, a se je potem tik pred podpisom pogodbe odločil, da bo še eno sezono vztrajal pri rdečih bikih. In z dirkačem, s katerim se ne more trpeti že od leta 2007, torej Vettlom. az