Tehnika modeliranja temelji na konceptu taktilne matematike (osnovni gradnik pri tem je t.i. »tipna kača«), tako da lahko ljudje s posebnimi potrebami, predvsem slepi, glinene izdelke ustvarjajo samostojno, brez pomoči videčih. Stepan Axman je metodo razvil na podlagi dolgoletnih izkušenj z modeliranjem s slepimi ljudmi.

»Za osvojitev tehnike sta potrebni najmanj dve leti intenzivne vaje, kar potem omogoča samostojno modeliranje. Nekako ne sodimo v ta moderen svet, kjer je vse tako hitro, pri nas vse poteka počasneje, usmerjeno pa je dolgoročno ,« je približno tridesetim tako videčim kot slepim obiskovalcem predavanja povedala Tereza Axmanova. Poudarila je pomen odprtja kanala kreativnosti pri slepih ljudeh in dodala, da v mednarodnem centru za ljudi s posebnimi potrebami, ki sta ga na Češkem z možem odprla leta 2000, svoje slepe študente spodbujata k izražanju prek njihovega najpomembnejšega čutila, tipa.

Axmanova je navzočim razložila sistem »tipnih kač«, s katerimi si slepi ustvarjalci pomagajo pri modeliranju. Študenti začnejo z ustvarjanjem enostavnih predmetov, kot so posode, nato pa počasi preidejo na obraze in reliefe, pozneje pa tudi figure. Večina jih sicer ostane v »obrtniških vodah«, saj lahko s pomočjo izdelave posod in okrasnih kipcev zaslužijo nekaj denarja in s tem pridobijo na samostojnosti, medtem ko je nekatere pritegnil bolj umetniški vidik modelarstva in so nekaj svojih umetnin tudi že razstavili, tako doma na Češkem kot tudi v tujini.

Predavanje in delavnice, kjer so udeleženci spoznali Axmanovo metodo modeliranja, je organiziral projekt AKTIV, katerega avtorica je Katja Sudec. Namen projekta je krepitev aktivnega vključevanja ranljivih družbenih skupin v kulturno življenje in družbo nasploh, z usposabljanji za pridobitev veščin za večjo zaposljivost. Motivacijsko izhaja iz projekta SOdelujem Skupaj Integrativno na področju kulture, ki se je odvijal leta 2011/2012, in je prerasel v iniciativo SOdelujem, njeni člani pa v veliki meri delujejo tudi pri AKTIV-u. Projekt, katerega prijavitelj je društvo Škuc, je podprt s strani Ministrstva za kulturo ter ga delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada.