Kakšen občutek je igrati v mestu, v katerem ste nosili Krimov dres med letoma 2007 in 2011?

Štirih let v Ljubljani ne bom pozabila nikoli v življenju. Ljubljana in Krim sta zame kot drugi dom, prihod pa najboljša poteza v karieri. Kljub velikim denarnim težavam kluba leta 2009 sem ostala zaradi fantastičnih navijačev, ki so predlagali, da bi dali del denarja za to, da bi nekatere igralke ostale. Tudi zato je bil kasnejši odhod zame najtežji trenutek v karieri.

Iz Ljubljane ste odšli k madžarskemu Györu in osvojili naslov prvaka Evrope, pred to sezono pa okrepili Vardar iz Skopja.

Krim sem zapustila predvsem zaradi tega, ker sem ocenila, da ni imel prave vizije in ambicij za osvojitev evropskega naslova. Denar ni igral glavne vloge, saj sta bili ponudbi slovenskega in madžarskega kluba na podobni ravni. Potrebovala sem nove izzive in cilje, poleg tega je bilo stanje v Krimu precej nejasno, odločitev za Györ pa se je po osvojitvi naslova prvaka Evrope izkazala za povsem pravilno. Iz enakega razloga sem pred to sezono odšla v Vardar, čeprav sem pravzaprav začela z ničle. Čeprav sem v minuli sezoni osvojila evropski naslov z Györom, sem morala letošnjo v ligi prvakinj začeti v kvalifikacijah. In to je zame tudi izziv, novo poglavje v moji karieri, cilj pa je spet biti najboljša v Evropi. Krim? Brez dvoma spada med štiri najboljše evropske klube.

V prvih 18 minutah drugega polčasa tekme v Tivoliju je Srbija dosegla le dva gola iz igre, sredi drugega pa zaostajala že za osem (15:23).

Igrale smo slabo, katastrofalno, tako v obrambi kot napadu. Na celotni tekmi nismo izpeljali niti enega hitrega (pol)protinapada, kar naj bi bilo sicer naše najmočnejše orožje. Na drugi strani je bila izvrstna vratarka Sergeja Stefanišin. Ko ima ekipa takšno vrhunsko vratarko, to podzavestno negativno vpliva na igralke nasprotne ekipe, ki nikakor ne morejo zadeti, jo še dodatno razbranijo, v njihove roke in glave se naseli malce strahu ob strelih... Priznam: ko smo imele minus osem, sem se kar zgrozila in za trenutek ali dva sem se ustrašila, da bomo doživele katastrofo. A hitro smo zaostanek prepolovile in se vrnile med žive, v končnici pa spet popustile.

Srbija je kot četrtouvrščena reprezentanca na lanskem EP prišla v Ljubljano kot favorit. Ste mogoče podcenjevale Slovenke?

Ne, niti slučajno. Vsaj desetkrat smo si na posnetkih ogledale igro slovenske reprezentance in se lahko na lastne oči prepričale, da gre za zelo dobro ekipo. V srbskih medijih sem že večkrat izjavila, da je trenutna slovenska reprezentanca daleč najboljša v zadnjih štirih, petih letih, vedno več reprezentantk pa igra v močnih tujih klubih in ligah, kar je velik plus. Zato podcenjevanje seveda ni prišlo v poštev, zavedale smo se težavnosti tekme, na žalost pa nam v Tivoliju v igri ni prav ničesar steklo. Bile smo seveda favoritinje na papirju, a v športu favoriti ne zmagujejo vedno.

V prvem krogu ste na domačem igrišču v Vrnjački Banji nadigrali Švico z 32:21.

Kljub visoki zmagi nismo blestele, ampak smo igrale pod pričakovanji. Šele v zadnjih dvajsetih minutah smo odigrale precej boljše, a že tista tekma je bila opozorilo, da trenutno nismo v pravi formi. To je potrdilo tudi gostovanje v Ljubljani, po eni strani pa imamo srečo, da se bodo kvalifikacije nadaljevale šele marca 2014. A po drugi nam zmanjkuje časa, kajti decembra bo Srbija gostila svetovno prvenstvo. Do takrat se moramo sestaviti in precej dvigniti raven igre, sicer se nam pred domačimi gledalci slabo piše.

Z zmago proti srbski reprezentanci je Slovenija precej zapletla položaj v skupini 5 v boju za prvi dve mesti, ki peljeta na EP 2014.

Verjetno prav do zadnjega kroga ne bo jasno, kateri dve reprezentanci se bosta uvrstili na EP. Nas čaka zelo težko delo: na povratni tekmi proti Sloveniji moramo loviti tako zmago kot zaostanek šestih golov iz Ljubljane, poleg tega pa nas čakata še dva obračuna s Švedsko. Upam, da nam bo vseeno uspelo osvojiti eno izmed prvih dveh mest v skupini, enako pa želim tudi Sloveniji. Za dve prosti mesti se bodo potegovale tri reprezentance: Srbija, Slovenija in Švedska. Ena se bo morala posloviti od EP, seveda pa si želim, da bi izpadla Švedska.