Reed je bil frontman skupine Velvet Underground, v njej pa je spojil elemente evropske avantgardne glasbe, lepoto in hrup, hkrati pa poeziji rock'n'rolla predstavil povsem novo stopnji lirično iskrenost, poroča Rolling Stone.

Reed si je z iznajdljivostjo brez meja prislužil sloves kameleonskega in nepredvidljivega glasbenika, ki je izzival svoje občinstvo. Brez njega bi si bilo težko zamisliti katerokoli od zvrsti kot so glam, punk ali alternativni rock, so prepričani kritiki.

Velvet Underground in Andy Warhol

Kot Lewis Allan se je leta 1942 rodil v Brooklynu, najprej je delal kot pisec besedil, sredi 60. let prejšnjega stoletja pa se je spoprijateljil s valižanskim violinistom Johnom Caleom, s katerim sta oblikovala skupino Primitives, kasneje pa ime spremenila v Warlocks. Po srečanju s kitaristom Sterlingom Morrisonom in bobnarjem Maureenom Tuckerjem je nastala skupina Velvet Underground, ki je pritegnila zanimanje umetnika Andyja Warhola.

Leta 1970 je skupino zapustil (leta 1994 so se ponovno združili na nastopali po Evropi), odpotoval v Anglijo in posnel samostojni album. 'Walk on the Wild Side' z drugega albuma je nemudoma postala ena njegovih največjih uspešnic, 'Satellite of Love' pa so kasneje posneli tudi U2.

Z albumi napisal lasten 'veliki ameriški roman'

V 80. letih se je malo umiril (droge in nore zabave je potisnil na stran), dodatno umirjenost in notranje ravnovesje pa je v zadnjem desetletju našel v gibalni meditaciji taj či. Leta 2005 je izdal dvojni album z naslovom 'The Raven', vran, ki je temeljil na delu Edgarja Allena Poa. Z albumom 'Lulu', pri katerem je sodeloval z Metallico, se je leta 2011 vrnil v mainstream rock. »Vedno sem mislil, da če na vse gledaš kot na knjigo, potem je lahko vsak album poglavje v njej,« je leta 1987 povedal v intervjuju za revijo Rolling Stone. »Vsi so v kronološkem zaporedju. Če jih poslušaš v zaporedju, bereš moj veliki ameriški roman.«

Loua Reeda so v preteklosti sicer že večkrat prehitro pokopali, nazadnje celo prejšnji teden. O njegovi smrti zaenkrat poroča samo revija Rolling Stone, tiskovne agencije pa še ne.