Marquez, novinec v elitnem dirkaškem razredu in vodilni v SP, je bil danes drugi, tretje mesto pa je zasedel še en dirkač Honde, Španec Dani Pedrosa. Odločitev o naslovu prvaka za sezono 2013 bo tako "padla" na zadnji dirki 10. novembra v Valencii. To bo prvič v zadnjih sedmih letih, da bo o prvaku odločala prav zadnja dirka sezone.

Marquez je danes le nekaj ur pred dirko na treningu pri visoki hitrosti padel in povsem razbil svojo Hondo, vendar pa jo je k sreči odnesel nepoškodovan. Dvajsetletnik je izgubil nadzor nad motociklom v 12. ovinku na dirkališču v Motegiju, ko je zdrsnil s steze in se kar nekajkrat prevrnil. Čez kakšnih 10 minut se je že vrnil na stezo.

Lorenzo Marqueza povsem zasenčil

Danes je imel lepo priložnost, da bi postal najmlajši svetovni prvak v kraljevskem razredu in prvi novinec z naslovom v 35 letih, a ga je rojak Lorenzo, ki je startal z najboljšega položaja, na današnji spektakularni dirki povsem zasenčil.

"To dirkališče ponavadi bolj ustreza dirkačem Honde, tako da je moja današnja zmaga, 200. za Yamaho v razredu motoGP, še toliko bolj izjemna. Veliko smo tvegali, izbrali mehkejše gume, a vse je zdaj poplačano. Dirka je bila tudi fizično zelo zahtevna, vendar mi je uspelo ostati zbran vse do konca, saj sem si današnjo zmago zelo želel," je bil po dirki navdušen Lorenzo.

Šestindvajsetletni dirkač z Mallorce je dosegel 51. zmago v karieri in zdaj za Marquezom zaostaja le še za 13 točk. "Odločitev o prvaku bo padla šele v Valencii. Ker nisem vodilni v svetovnem prvenstvu, ne bo vse odvisno le od mene, za zadnjo dirko sezone moramo z ekipo pripraviti dobro strategijo. To sezono sem dirkač z največ zmagami v kraljevskem razredu in tudi to ni zanemarljivo," je še poudaril Lorenzo.

Espargaro zmagal v razredu moto2

V razredu moto2 je zmagal Španec Pol Espargaro, z zmago pa je dirko pred koncem sezone že osvojil tudi naslov svetovnega prvaka v tem razredu. Današnjo dirko je zaznamoval skupinski padec v prvem krogu, zaradi katerega so morali organizatorji ponoviti start dirke in jo s predvidenih 23 skrajšati na 15 krogov. Espargaro je lahko že slavil skupno zmago, saj je po današnjem uspehu, svojem desetem v tem razredu v karieri, nabral 265 točk. Oba njegova največja tekmeca za naslov Britanec Scott Redding (224) in Španec Esteve Rabat (204) sta padla v prvem krogu in dirke nista nadaljevala.

Španec Alex Marquez, mlajši brat vodilnega v motoGP Marca Marqueza, je danes zmagal v razredu moto3 in s prvo zmago v karieri odločitev o svetovnem prvaku prestavil na zadnjo dirko sezone. Drugi je bil eden od kandidatov za naslov Španec Maverick Vinales, tretji pa Nemec Jonas Folger. Tako vodilni v SP Španec Luis Salom kot Alex Rins sta današnjo dirko končala s padcema. Salom je pred zadnjo še vseeno vodilni s 300 točkami, drugi je po novem Vinales, ki ima dve manj, tretji pa Rins (295).

Sezona se bo končala 10. novembra z dirko v Valencii.