»Razlogov za tak razplet je več, nikoli ni en sam. Že zadnjih nekaj tednov zavoji na treningih niso bili taki, kot bi si želela; tudi danes je bilo tako. Potem pa prideš na tako zahtevno strmino s pritiskom favoritke, kar je zelo težko. Če imaš malo negotovosti, je težko spusti smuči. To se je danes videlo. Nisem imela ritma. Ta dan bom morala čim prej pozabiti in se osredotočiti za naprej. To seveda ne pomeni konca sezone. Začetek gotovo ni dober, bom pa to skušala obrniti na naslednjih tekmah,« je dejala Mazejeva.

Že po prvi vožnji je bila z več kot dvema sekundama za vodilno in poznejšo zmagovalko Laro Gut iz Švice na šestem mestu, po finalu pa je zdrsnila na rob dvajseterice. »Edino, kar me je zanimalo danes, je bila zmaga. Potem pa sem veliko zaostala že po prvi vožnji. Danes mi enostavno ni šlo. Mogoče malo premalo verjamem vase in bo to potrebno izboljšati. Pogovarjala sem se s Tesso Worley (Francozinja je zasedla 21. mesto, op. STA), ki je tudi vrhunska smučarka in veleslalomistka. Obe sva ugotovili, da se na tem čudnem ledeniškem snegu nisva znašli. Lara Gut si je že na treningih na tem agresivnem snegu prismučala kar precej prednosti. Meni pa že na treningih ni šlo, zato je bilo težko najti hitro smučino na tekmi. Ker mi že vadba ni stekla, je bilo težko priti na tekmo. Strah je bil prisoten kot vedno na prvi tekmi, če nisi v 'top' formi. Letos enostavno nisem bila tako dobra kot lani. Zato se je bilo še težje pripraviti na popoln napad in suvereno smučanje,« je dodala Tina Maze.

Zgodilo se je česar so se najbolj bali

Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze in njen življenjski sopotnik, je po nastopu povedal: »Česar sem se bal, se je zgodilo. Slabi občutki, ki jih je imela na treningih na strmini, so se prenesli na tekmo. Te stvari je potrebno urediti in razmišljati pozitivno. Tekmovalki je potrebno verjeti, ko je slaba, ko je dobra, se vsi 'slikajo' okrog nje. Ta nastop je sprožil alarm. Potrebno je urediti stvari in drastično reagirati. Že po prvem zavoju sem videl, da smo danes 'mrtvi'.«

Livio Magoni, prejšnji trener Mazejeve, je po koncu lanske zime odšel iz ekipe in se pridružil italijanski reprezentanci. Nadomestil ga je Walter Ronconi, serviser pa je ostal Andrea Vianello. »Nimam nobenega dvoma v smuči in serviserja, če bi mogel priseči, bi prisegel prav na ti dve stvari. Lahko bi tudi dejal, da je bila Tessa Worley danes slabša, Maria Höfl Riesch je padla, Lindsey Vonn ni prišla. Lara Gut pa je bila dobra že na treningih ... Tina Maze je pač taka, da tedaj, ko ji ne gre, ji pač ne gre. Ima kondicijo, smučarsko bazo, tehniko in material. Glava pa je zelo kompleksna. Tudi ni mogoče, da bi prišel kak psiholog in s čarobno palico vse uredil. Ne bo, je pa tu cel kup dejavnikov. Zaupanje v novega trenerja, v lastne sposobnosti, v druge ob njej ... Pritisk je obstajal po tako uspešni prejšnji sezoni. Je Slovenka, ki prihaja iz majhne vasice. Jasno, da je bil pritisk. Ne iščem izgovorov, toda včasih pade v to staro Tino. Toda moj avto gre lahko le naprej in ne nazaj, barko bo treba izravnati. Že velikokrat v preteklosti smo naredili prave poteze in se je po padcih pobrala ter osvajala odličja. Tudi tokrat bom ostal ob njej in poiskali bomo rešitve,« je sklenil Massi.

Lavtarjeva zadovoljna

Veliko bolj zadovoljna je bila Katarina Lavtar, ki je na 29. mestu osvojila prvin točki v svetovnem pokalu v karieri. »Sem zadovoljna, ker sem osvojila točke in bila prvič v drugi vožnji svetovnega pokala. Nisem pa zadovoljna s spodnjim delom, pa tudi malo slabo sem ocenila zgornji del, ki ni bil tako zaprt, kot sem pričakovala. V finalni vožnji sem do zadnjega loka le uživala. Ko pa sem videla cilj, sem si mogoče malo preveč želela dobrega izida in zato potegnila 'ročno zavoro' in popustila. Še pred mesecem dni pa ne bi mogla česa takega napovedati. Zadnji teden pred tekmo pa je steklo,« je pojasnila Lavtarjeva.

Mazejeva v minuli zimi le enkrat slabša kot danes

Mazejeva je za vodilno Laro Gut pred finalom zaostajala 2,17 sekunde. Druga je bila Viktoria Rebensburg (+0,77), tretja pa Avstrijka Anna Fenninger (+0,83). Vse ostale tekmovalke so zaostajale že več kot sekundo, Mazejeva pa je bila prva z več kot dvema sekundama zaostanka. Pred njenim nastopom je povedla Tina Weirather iz Liechtensteina, ki se je s številko 37 povzpela v sam vrh (5.). Črnjanka je za njo že pri prvem merjenju časa zaostajala za skoraj pol sekunde (+0,43), pri drugem pa skoraj za sekundo (+0,99). V cilju je le zmajevala z glavo, ko so se ure zaustavile pri sekundi in 47 stotinkah zaostanka. Mazejeva je bila v minuli zimi, v kateri se je vpisala v zgodovino s številnimi rekordi, le enkrat slabša; 30. novembra je na smuku v kanadskem Lake Louisu zasedla 20. mesto, na slalomu v Zagrebu pa je imela edini odstop.

Vonnova nastop odpovedala

Pred Weiratherjevo sta se nato zavihteli še Zettlova, Fenningerjeva, Rebensburgova in Gutova. Slednja je slavila prvo veleslalomsko zmago v pokalu in skupno četrto; najboljša je bila že dvakrat v superveleslalomih in enkrat v smuku. Dvaindvajsetletna Švicarka je pred 11.000 gledalci postala prva zmagovalka v olimpijski sezoni 2013/14, Zettlova pa je tako kot lani zasedla drugo mesto.

Nemka Maria Höfl Riesch, druga v skupnem seštevku minule zime, je odstopila že na prvi progi. Američanka Lindsey Vonn, štirikratna skupna zmagovalka pokala, ki je napovedala vrnitev na bele strmine po poškodbi, pa je nastop v Söldnu odpovedala. Na svetovnem prvenstvu v Schladmingu si je 5. februarja letos med padcem na superveleslalomu huje poškodovala desno koleno.

Naslednja tekma svetovnega pokala bo 16. novembra v Leviju na Finskem, kjer bo pred ameriško turnejo na programu slalom.

Iz današnje tiskane izdaje vtisi pred prvo tekmo: Marcel Hirscher navduševal, Tina Maze ne