Kako se počuti trenutno najboljša smučarka na svetu Tina Maze pred današnjim začetkom sezone, v katerem bo branila veliki kristalni globus, je najlepše opisala z naslednjimi besedami: »Položaj je težji, kot je bil minulo sezono. A življenje ne bi bilo zanimivo, če v njem ne bi bilo težjih situacij. In te so tiste, ki me vlečejo naprej. Največji izziv je vedno, da ne glede na vse, kar se dogaja okoli tebe, ostaneš neobremenjen. Da na progi pokažeš, česa si zmožen. Ko smučaš, ne smejo imeti vpliva nobene okoliščine. Vsa pozornost je na progi.«

Kar zadeva pričakovanja pred söldensko tekmo, na kateri je kot edina alpska smučarka v 20-letni zgodovini veleslalomskih uvodov trikrat zmagala, je Črnjanka napovedala: »Počutim se dobro, zdrava sem, pripravljena sem dobro in komaj čakam, da bom lahko vse skupaj pokazala na terenu.«

»V zadnjem času smo največ pozornosti posvetili podrobnostim in to se mi tudi pozna. Sem zelo precizen človek, in ko ni vse tako, kot mora biti, se mi to pri smučanju zelo pozna. Ker smo v zadnjem obdobju naredili vse tisto, kar sem si želela, imam pred uvodno tekmo svetovnega pokala dobre občutke. Če bi imela to moč, bi si želela še kakšen dan treninga, a bom morala na tekmi zaupati občutkom, ki jih imam,« je v sproščenem druženju v Söldnu odgovarjala Tina Maze, ki je bila pred današnjo preizkušnjo deležna posebnih časti. V četrtek zvečer je prejela priznanje za alpsko smučarsko osebnost leta, včeraj pa naj bi bila posebna gostja na forumu alpinumu, na katerem se novinarjem z vsega sveta, ki poslušajo novosti v prihajajoči se sezoni, predstavita skupna zmagovalca svetovnega pokala. Avstrijec Marcel Hirscher je bil prvi gost, s svojimi odgovori na vprašanja pa je 24-letni izjemni smučar navdušil slehernega poslušalca. Tina Maze v areni za prosti čas ni bila prisotna, kar se je zgodilo prvič v zgodovini svetovnega pokala.

»Kako se soočam s pritiskom? Stvari skušam razumeti takšne, kot so. Vprašanje je, koliko je kakšen pritisk sploh realen, kdo ga ustvarja in zakaj. Skušam ostati takšna, kot sem. Pritisk si najbolj ustvarjamo sami. Lani se nisem obremenjevala z ničemer in naredila bom vse, da bo tako tudi v tej sezoni. Tekma v Söldnu je zelo pomembna. Ne zgolj zaradi zbira točk. Predvsem ti odgovori na vprašanje, ali so bile priprave na sezono prave ali ne. Na podlagi dobre uvrstitve na uvodu lahko nadaljevanje sezone poteka bolj mirno, kar je zelo pomembno. Spominjam se, kako težko mi je bilo, ko mi v Söldnu ni šlo. Zato to tekmo še posebej spoštujem,« je sklenila branilka skupne zmagovalke svetovnega pokala, ki ji je ves čas delala družbo desna roka – fizioterapevtka Nežka Poljanšek. In seveda trener in zasebni partner Andrea Massi, ki je danes deležen posebne časti. Italijana so v najprestižnejšem športnem časopisu v Evropi Gazzetti dello Sport razglasili za smučarskega Joseja Mourinha. Dolgoletni poročevalec Pierangelo Molinaro je prepričan, da si Massi ta vzdevek zasluži. Ne glede na razplet današnje veleslalomske tekme si bo Massi poklon Gazzette zapomnil za vse življenje.

Poleg svetovne superveleslalomske prvakinje, ki bo danes startala s številko 5 (številko 1 je na večernem žrebu iz bobna potegnila novopečena svetlolaska Anna Fenninger), bosta od Slovencev na startu še Katarina Lavtar in Ilka Štuhec, jutri pa bosta slovenske barve branila Janez Jazbec in Žan Kranjec. Jazbec je v zadnjih štirih sezonah edini slovenski smučar, ki je kadar koli osvojil točke svetovnega pokala, vseeno pa so za njim slabše sezone, kot je Gorenjec obetal. Zato si je Jazbec v tej sezoni z novo opremo, na katero je prestopil kar lani med sezono, zadal precej višje cilje. Če jih bo izpolnil, bo na športni poti vztrajal.