Vodstvo z 1:0, za katerega je v uvodni minuti poskrbela Krimova ostrostrelka Barbara Lazović, je bilo prvo in hkrati tudi zadnje na včerajšnji tekmi v Helsingborg Areni. Po treh zaporednih zadetkih so Švedinje po dobrih petih minutah vodile s 3:1, sredi prvega polčasa pa je bilo že 8:4. Slovenke so sicer odgovorile z dvema goloma zapored, toda Skandinavke so kmalu poskrbele za najvišjo prednost v prvem polčasu – na semaforju je bilo plus šest (13:7). Sledila je še ena miniserija igralk selektorice Marte Bon za zmanjšanje zaostanka na 10:13, za kaj več pa je bil zgolj polovičen prispevek dveh slovenskih levorokih ostrostrelk na položaju desne zunanje igralke občutno premalo. Učinkovita Barbara Lazović je do odmora dosegla kar pet zadetkov iz šestih poskusov, povsem pa je odpovedala Ana Gros (v sedanjem igralskem kadru s 184 zadetki tudi prva strelka izbrane vrste Slovenije), članica nemškega Thüringerja, katere strelska statistika je v prvih tridesetih minutah zabeležila pet strelov in nič golov.

Švedinje, ki so leta 2010 na evropskem prvenstvu na Danskem in Norveškem osvojile srebrno kolajno, na istem tekmovanju pa je Slovenija zadnjič nastopila na velikem tekmovanju (osvojila je zadnje, 16. mesto), so silovito začele drugi polčas. Po slabih sedmih minutah so imele že sedem zadetkov naskoka (21:14), nato pa so malce vendarle stopile s plina. To so Slovenke spretno izkoristile in osem minut pozneje so zaostajale samo še za tri gole (19:22). Toda za morebiten preobrat četa Bonove vendarle ni imela dovolj moči, znanja in kakovosti.

Izbranke njenega stanovskega kolega Torbjörna Klingvala (v ekipi je imel tudi novopečeno mamico, desno zunanjo igralko Anno Mario Johansson) so slabih devet minut pred koncem znova imele rekordnih sedem golov prednosti (27:20). Za slovensko obrambo je bila nerešljiva trojica Jenny Alm, Isabelle Gullden in Hanna Fogelström, ki je skupaj dosegla kar dve tretjini zadetkov za domačo reprezentanco oziroma dvajset od skupno tridesetih. In že pred končnico tekme v Helsingborgu je bilo povsem jasno, da bodo Švedinje dosegle še tretjo zaporedno kvalifikacijsko zmago proti Sloveniji. Švedinje so bile namreč uspešnejše tudi na obeh dvobojih v kvalifikacijah za nastop na lanskem evropskem prvenstvu v Srbiji: v Skövdeju so slavile s 27:20, v Rdeči dvorani v Velenju pa je bilo 26:23. Skandinavke so takrat osvojile prvo mesto v skupini z enajstimi točkami, za njimi so se uvrstile Čehinje (8) in Avstrijke (3), Slovenke pod vodstvom takratnega selektorja Toneta Tislja pa so bile zadnje (2).

Na uvodni tekmi prvega kroga v kvalifikacijski skupini 5 za nastop na EP 2014 je včeraj Srbija pred domačimi gledalci v Vrnjački Banji povsem nadigrala reprezentanco Švice z 32:21 (15:6). Srbkinje bodo v drugem krogu gostovale v Sloveniji, tekma pa bo v nedeljo, 27. oktobra ob 18. uri, v Hali Tivoli v Ljubljani.