Pri Chipolu gre za obesek v velikosti žetona, ki se pritrdi na ključe, nahrbtnike in druge pomembne predmete. V primeru, da uporabnik predmet založi ali izgubi, ga lahko s pomočjo pametnega telefona brez težav najde, saj posebna aplikacija na telefonu zazna oddaljenost od predmeta.

Zadeva pa deluje tudi v obratni smeri - če uporabnik ne ve, kam je spravil telefon, lahko s pomočjo napravice sproži zvok na telefonu. Kot dodano vrednost pa je zasavska ekipa v Chipolo vgradila še merilnik temperature, saj ta v pametnih telefonih pogosto ni vgrajen.

Kot je pojasnil vodja ekipe Chipolo Jure Zdovc, je ideja za izdelek nastala na podlagi njihovih lastnih izkušenj izgubljanja in zalaganja stvari.

"Zrasla je ideja za izdelek, ki bi nam pomagal poiskati izgubljeni predmet. Razmišljali pa smo še naprej. Kaj pa če založimo pametni telefon? Tako se je rodil Chipolo, ki omogoča vse to, poleg tega pa smo vgradili tudi senzor za merjenje temperature, saj gre za izjemno uporaben dodatek, glede na to, da pametne mobilne naprave tega v sebi večinoma nimajo," je dejal Zdovc.

Chipolo podpira dva glavna mobilna operacijska sistema - Googlov Android in Applov Ios, za povezavo med telefon in napravico pa skrbi brezžična povezava bluetooth z dosegom do 60 metrov.

Napravica je v celoti plod slovenskega znanja, vsi sestavni deli, razen elektronskih komponent, pa so izdelani v Sloveniji, kar ekipi omogoča tudi lažji nadzor na kakovostjo in razvojem izdelka. "Vse od izdelave tiskanega vezja, polaganja elektronskih komponent, brizganja plastike do izdelave embalaže, tiskanja in na koncu sestavljanja produkta se izvaja pri nas in pri naših partnerjih v Sloveniji," je poudaril Zdovc.

Kot je še dejal, so v sedemčlanski ekipi zadovoljni z dobrim odzivom. "Vendar pa se zbiranje sredstev s tem še ne konča, saj bo kampanja trajala do 15. novembra. Treba bo še veliko dela in truda za to, da v tem času ohranimo isti trend zbiranja sredstev še naprej," pravi Zdovc, ki hkrati poudarja, da so v razvoj prvega prototipa vložili skoraj leto dni časa in več kot 10.000 evrov lastnih sredstev.