Je pa res, da je meso obeh izjemno okusno. A lose pustimo ob strani, saj na njihovo meso pri nas bržkone ne bomo naleteli, če se nam to slučajno primeri, bomo pa z njim postopali kakor z našo rogato divjačino. Raje se posvetimo lososu, katerega sveže meso leži na ledu v ribjem kotičku vsake malo večje samopostrežne. Okrog tega so se sicer vnemale že hude debate, ali je bolje kupiti sveže meso gojenega lososa ali zamrznjene kose ulovljenega divjaka, ki je sicer znatno dražji in tudi – zamrznjen. O tem se bo vsak odločil po svojem okusu in vsebini denarnice, predvsem pa moramo vedeti, da se nekatere specialitete pripravljajo izključno iz svežega mesa. Pri današnjem receptu zato zamrznjena različica odpade. Sladokusec, ki bi se želel tej dilemi izogniti, lahko na oddelku delikatese poseže po tenko narezanih filetih prekajenega lososa, ki jih le nadevamo na servirni krožnik, obdamo s kaprami in svežim sirom (po želji) ter postrežemo s popečenimi kruhki. Prekajene rezine lososa lahko vmešamo v kuhano in s šalotko, česnom in oljčnim oljem zabeljeno zeleno lečo, nastala bo imenitna, precej nasitna solata, ki jo lahko imamo za večerjo. Svežega mesa lososa pa se lahko lotimo na številne načine. Morebiti filete namažemo z mešanico olja in gorčice ter jih na hitro popečemo in ponudimo s praženimi gobami ter krompirjevo-porovim pirejem. Odlično kosilo! Ljubiteljem juhe bo gotovo všeč klasična krompirjeva juha, zabeljena s sladko smetano in maslom, začinjena s koprom, ki ji pet minut pred koncem kuhanja dodamo znatno količino skrbno očiščenega in na koščke narezanega lososovega fileta. Morda bi kakšen hudo lačen jedec po napornem knapovskem šihtu lososu želel zavdati po nemško. Za ta nečedni podvig vzamemo kotlete lososa, jih paniramo in ocvremo ter ponudimo s pečenim krompirjem, vse skupaj pa oblijemo s šampinjoni v smetanovi omaki.

Tatarski po finsko

Potrebujemo: 350 g očiščenega, povsem svežega lososovega fileja, 4 jajca, 2 kolesci rdeče čebule, 2 žlički sesekljane šalotke, 2 žlici kaper, 1/4 limone, 2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja, 4 žličke kisle smetane, morsko sol, 4 žličke narezanega drobnjaka, 4 vršičke krebuljice

Priprava: Jajca položimo v lonec s hladno vodo, pristavimo, zavremo, odstavimo in pustimo stati natanko osem minut. Lososovemu fileju odstranimo kožo, ga temeljito očistimo (morebitne kosti) in ga dokaj drobno sesekljamo ter stresemo v manjšo skledo. Kapre stresemo na cedilo, splaknemo pod tekočo hladno vodo in odcedimo. Z dveh, približno tri milimetre debelih kolesc rdeče čebule odstranimo srednji kolesci in ju prihranimo za okras, preostala pa sesekljamo kakor meso lososa. Lonec s kuhanimi jajci po osmih minutah postavimo pod tekočo hladno vodo, da se jajca povsem ohladijo. K mesu lososa v skledo primešamo sesekljano šalotko, oljčno olje, morsko sol in dve žlički narezanega drobnjaka. Nežno premešamo in po okusu dodatno začinimo. Kuhana jajca olupimo in beljake ločimo od rumenjakov. Oboje ločeno narežemo in sesekljamo. Na sredo krožnika položimo četrtino tatarca in ga s priborom lepo oblikujemo v krog ali drugo poljubno obliko. Postopek (morda z različnimi oblikami) ponovimo še na treh krožnikih. Četrtino sesekljanih rumenjakov na vsakem krožniku potresemo v približno pet centimetrov debelem pasu okoli oblikovanega tatarca. Po rumenjakih potresemo narezano čebulo, po vsem skupaj pa sesekljane beljake. Nazadnje vse skupaj potresemo s kaprami in preostalim drobnjakom. Enako pripravimo tudi preostale krožnike. Na sredo vsakega tatarca položimo žličko kisle smetane, ki jo okrasimo z vršičkom krebuljice. Ponudimo z opečenimi kruhki in maslom.