Podatke smo pridobili iz kolesarske spletne statistike Cqranking.com, najbolj statistično obdelane in verodostojne svetovne kolesarske lestvice, ki temelji na starem sistemu točk mednarodne kolesarske zveze UCI. Aktualne lestvice UCI namreč ne omogočajo realne primerjave, saj jih zveza loči na dve ravni – WorldTour in celinske razdelitve, kot je EuropaTour. Ob tem jih vsakih nekaj let spreminja. Te slabosti se zavedajo denimo tudi na sedežu UCI v Švici in naj bi jo pod vodstvom novega predsednika Cooksona odpravili.

Cycling quotient temelji na uravnoteženi vrednosti posameznih mednarodnih dirk, od francoskega Toura z največjo težo do denimo VN Kranja. Beleži vse dirke, vse leto. Z več dirkami se osebni dejavnik nekako uravnoteži, anomalij ni. Vrednost CQ je denimo tako natančna, da je mogoče celo za nazaj s prstom pokazati na potencialne grešnike, njihove prebliske in zatone, če le poznamo malce več njihovih posebnosti v karieri in zgodovino dopinga. Med slovenskimi kolesarji ni čudnih grafov, kot ga ima denimo Danilo Di Luca, ki so ga šele pred kratkim dosmrtno izključili iz tekmovalnega športa. Pozor, Tadej Valjavec ima zelo lepo krivuljo uspehov skozi vsa leta. Dokaz več, kakšno krivico so mu storili, ko je moral letos končati kariero.

Posebno gre izpostaviti Boruta Božiča, ki je med najboljšo deseterico zadnjih deset sezon zapored, Jani Brajkovič zadnjih devet, Simon Špilak sedem, Grega Bole pa šest. Hkrati ni bolj nazornega prikaza, zakaj sta Jure Golčer in Matej Mugerli dva stebra desetletja. Le zelo redki so »plesali« zgolj eno poletje.

Posebnost sezone 2013: Simon Špilak je zabeležil drugo najuspešnejšo bero doslej, za nizom Janija Brajkoviča leta 2010. Dobro je viden prodor mladega vala Luke Mezgeca, ki se sicer pojavlja že štiri sezone in ni presenečenje, Jana Polanca, Blaža Jarca, Mateja Mohoriča in Luke Pibernika. Novi val torej, kot nalašč! Letošnja sezona je opozorilo, da so kot celota v primerjavi z ostalimi državami padli. Na 17. mestu so bili nazadnje v sezonah 2004 in 2005, ko je bila na vrhuncu generacija z Valjavcem in Urošem Murnom.