Po prepričanju organizacije National Trust na Škotskem, ki skrbi za ohranjanje kulturnih in okoljskih zakladov, je treba število zajcev na območju spet spraviti na "vzdržno" raven, saj njihovo kopanje škoduje stavbam na odmaknjenem otočku ob zahodni obali Škotske.

Prav podzemna bivališča zajcev, ki so zmehčala strukturo zemlje, naj bi bila eden od krivcev za zemeljski plaz minuli teden. "Zaradi tega je bila edina cesta na otoku več dni neprevozna," opozarja organizacija.

Prebivalka otoka Winnie MacKinnon je medtem za časnik The Times povedala, da so zajci celo razkrili okostja na otoškem pokopališču. "Zajci kopljejo po pokopališču in ven vlačijo kosti," je potarnala. "Pojemo veliko zajčje pite, a jih ni nemogoče dohajati," je dodala.

National Trust trenutno išče izvajalca, ki bi poskrbel za redčenje zajčjih vrst na sedem kilometrov dolgem otoku. Najverjetneje je, da jih bodo več tisoč postrelili.

Le nekaj let nazaj so sicer Canno preplavile podgane. Leta 2006 so tako pristojne oblasti sprožile dve leti trajajočo operacijo, s katero so na otoku iztrebili okoli 5000 podgan.