Že na treningih je bilo jasno, da steza s svojimi hitrimi in odprtimi ovinki bolje leži Yamahinemu motociklu, ki ne »mara« močnih zaviranj, zatorej je bil Marc Marquez (Honda) postavljen pred težko nalogo, da bi že ta tej dirki zapečatil letošnji naslov svetovnega prvaka. Tej pa to pot ni bil dorasel.

Zaradi novega asfalta na stezi, ki je dirkačem povzročal precej skrbi zaradi močnejše obrabe pnevmatik, se je organizator odločil, da bo dirko skrajšal za en krog, poleg tega so predpisali tršo različico zadnje pnevmatike, posebnost pa je bila predpisana menjava motocikla med dirko. In ravno tu se je Marcu Marquezu najbolj zalomilo. Medtem ko je Jorge Lorenzo vodil, bil je namreč najhitrejši tudi na kvalifikacijah, sta mu tesno sledila oba Hondina motociklista, kmalu pa so se začele kazati težave s pnevmatikami, saj je zadek motocikla nevarno zdrsnil tako pri Lorenzu kot pri Marquezu. In če sta Pedrosa in Lorenzo svojo menjavo opravila v predpisanem krogu, sta vodstvo ekipe in Marc Marquez napravila ključno napako in Marc je v bokse zavil en krog prepozno. »Dani je v bokse zavil v devetem, Jorge v desetem in s tem zadnjem še dovoljenem krogu, mi pa smo narobe razumeli pravilo in sem na stezi ostal en krog preveč. V bokse sem zavil takoj, ko so mi to sporočili iz vodstva ekipe, a žal je prišlo do nesporazuma. Ne vem, kaj naj rečem, iz roke sem izpustil nekaj pomembnih točk. Težko bi sicer zmagal na tej dirki, a Jorge bi šel iz Avstralije s precej manj ulovljenimi točkami kot zdaj,« je po dirki povedal razočarani Marc Marquez. Ob tem je nekako v drugi plan padlo ponovno ostro dirkanje med Lorenzom in Marquezom, saj je prvi ob vračanju mlajšega tekmeca tega brezkompromisno napadel in ga pri uvozu nazaj na stezo zelo dirkaško odrinil iz idealne linije, kar je bilo po svoje povsem razumljivo, saj je imel Lorenzo v tem trenutku veliko večjo hitrost kot Marquez. S tem je Marquezova prednost pred Lorenzom padla na vsega 18 točk in boj za naslov prvaka je ponovno povsem odprt.

Jorge Lorenzo je bil z izkupičkom zadovoljen: »To je bila nora dirka. Za vse nas in za ekipe je bilo težko obdržati nadzor nad dogajanjem na stezi, na vse smo morali biti pripravljeni. Enkrat sem skoraj padel, ko mi je zdrsnilo zadnje kolo, do postankov si nisem mogel privoziti nobene večje prednosti. Večkrat smo trenirali menjavo motocikla in to je bila, tako mislim, odločilna naša prednost.«

Sicer Lorenzo meni, da bi bila sicer menjava motocikla v suhem vremenu in ob normalni obrabi pnevmatik prenevarna: »Če vse poteka normalno, bi bila obvezna menjava motociklov veliko prenevarna. Vse je hladno, ogljikove zavore, pnevmatike, vožnja skozi bokse, vračanje na stezo, vse je žal prenevarno. Ko sem se vrnil po menjavi motocikla na stezo, sem skoraj padel, ker zavore niso bile segrete.« Zato Španec meni, da bi se morali organizatorji, če se le da, odreči že samim idejam, da bi kaj takega postalo del dirk.

0 trčenju z Marquezom, pri katerem je slednji celo izgubil del ščitnika na komolcu, pa Lorenzo meni, da vsak od njiju nosi polovico krivde: »Oba sva napravila napako, skušal sem čim kasneje zavirati, a sem bil prepozen in me je malce odneslo iz idealne linije in sem se naslonil nanj. Po drugi strani je jasno, da ima prednost tisti, ki je na stezi, ker je razlika v hitrosti v tem trenutku zelo velika. Nisem mogel naredi nič, da ne bi trčil vanj, na srečo ni nihče padel, lahko pa bi se vse končalo precej slabše.«

In kaj ta zmaga pomeni za nadaljevanje prvenstva? Jorge Lorenzo meni, da je prinesla nekaj novega dogajanja: »Ne morem reči, da je prvenstvo zdaj povsem odprto, lahko rečem, da je bolj odprto, kot je bilo pred to dirko. A Marc še vedno vodi, vsi smo videli, da se stvari lahko zelo hitro spremenijo, enkrat v tvojo korist, drugič v tvojo škodo.«

Drugi dirkač Honde Dani Pedrosa pa je tudi eden od osmoljencev te dirke. Ko se je namreč po postanku vračal na stezo, je prehitro prevozil črto, ki označuje, kje dirkači ne smejo takoj zaviti na idealno linijo, za kar so ga kaznovali s tem, da je moral predse spustiti enega tekmeca. In ker je bil to ravno kasneje diskvalificirani Marquez, ta kazen ni ogrozila njegovega drugega mesta: »Po eni strani sem vesel svoje najboljše uvrstitve na Phillip Islandu. Po drugi strani mi je žal za napako, a vse se je zgodilo tako hitro, da niti ne vem, kje sem storil to napako. Drugi motocikel mi ni najbolje ustrezal, tako da nisem mogel resneje napasti Lorenza.« In z Marquezovo diskvalifikacijo so se tudi teoretične možnosti za osvojitev naslova prvaka pri Pedrosu precej izboljšale.

Tretje mesto pa je v pravem fotofinišu pripadlo Valentinu Rossiju, ki se je do ciljne črte boril s Crutchlowim in Bautisto, saj je bila razlika med njimi v cilju le dobri dve desetinki sekunde.

Naslednja dirka bo na sporedu že čez teden dni v Motegiju na Japonskem.