Ob ureditvi statusa Festivala Borštnikovo srečanje, ki ga je vlada potrdila julija 2010, je bilo dogovorjeno, da bosta občina in država prispevali enak delež financiranja. A občina se tega ni držala, ampak je svoj delež zmanjševala. Letos je za festival dala država 175.000, občina pa 135.000 evrov.

Te razlike naj prihodnje leto ne bi bilo več. »V naslednjem letu bo Borštnikovo srečanje imelo stabilno okolje za izvedbo svojega programa, ki je izrednega pomena za promocijo slovenske gledališke umetnosti«, je po srečanju z županom Fištravcem povedal minister, ki je v petek zvečer tudi uradno odprl 48. festival Borštnikovo srečanje v SNG Maribor.

Po besedah ministra sta se z županom dogovorila tudi za tesnejše povezave med Borštnikovim srečanjem in mariborsko občino glede pridobivanja evropskih sredstev. Fištravec se strinja, da se je treba držati dogovora glede enakovrednega financiranja Borštnikovega srečanja. »Na tak način zagotavljamo stabilno okolje delovanja Borštnikovega srečanja, obenem pa tudi jasno pokažemo, da želimo biti verodostojen partner ministrstva oziroma vlade pri reševanju drugih težav«.

Po besedah župana sta se poglobila v deset projektov, ki so strateškega pomena za mesto. Z Grilcem sta govorila tudi o pripravi mariborskega lokalnega programa za kulturo, ki bo v prihodnje zakonska obveznost za mestne občine. »Moja sugestija županu je bila, da se glede na obstoječe stanje kulture v mestu in dediščino Evropske prestolnice kulture vse te dileme pretvori v kvalitetno javno razpravo o prihodnjem kulturnem razvoju,« je povedal minister.

Župan je pojasnil, da se lokalni program za kulturo že pripravlja, potekala naj bi že javna razprava. Minister je še spomnil, da prihodnje leto prihaja nov krovni zakon o kulturi, ki bo določal tudi pogoje financiranja posameznih kulturnih programov in institucij. »To bo tista ustrezna podlaga, da bomo do vseh institucij našli primeren in enak pristop in takrat sistemsko na dolgi rok uredili tudi financiranje tistih programov v kulturi, ki presegajo občinski pomen«. ur