Pred današnjo dirko je imel Marquez že možnosti, da bi z novim uspehom in ob neuspehu Lorenza lahko predčasno postal prvak. A obrnilo se je povsem drugače, pri Marquezovi ekipi so naredili napako, ki je mladega Španca stala vsaj tretjega mesta. Namesto še večje prednosti se je ta zdaj stopila in dve dirki pred koncem je Lorenzo spet v precej boljšem položaju kot še pred tednom dni. Zdaj ima namreč 280 točk, Marquez je ostal pri 298 na prvem mestu, v boj za lovoriko pa še vedno lahko poseže tudi Pedrosa, ki je tretji z 264 točkami. Marquez bo, če bo na koncu sezone kljub današnji ničli prvak, prvi po Američanu Kennyju Robertsu leta 1978, ki bi mu to uspelo že v krstni sezoni nastopanja v elitnem razredu.

Zaradi bojazni, da Bridgestonove pnevmatike, na treningih so se namreč neobičajno hitro obrabljale, ne bodo zdržale celotne dirke na novi asfaltni podlagi dirkališča Phillip Island, so prireditelji skrajšali s prvotno predvidenih 26 krogov na 19. Obenem so ukazali tudi obvezen postanek v boksih in menjavo motociklov z drugimi, na katerih so bile nameščene sveže pnevmatike, najpozneje po desetih krogih. In prav tu so naredili napako pri Hondi, kjer so, kot kaže, napačno prebrali pravilnik; Marquez je na progi ostal krog dlje kot tekmeci, a je že čez dva kroga zagledal črno zastavo s svojo številko, kar je pomenilo, da je z diskvalifikacijo dirke zanj konec.

Lorenzova 50. zmaga

Na koncu je bil najbolj zadovoljen Jorge Lorenzo. Dosegel je jubilejno 50. zmago, potem ko je bil prav branilec lovorike prvi, ki je v devetem krogu prispel v bokse. Sledila mu je večina dirkačev, le Marquez je čakal do enajstega kroga. Podobno napako so naredili tudi v ekipi domačina Bryana Staringa, ki je prav tako ostal brez uvrstitve. Za nameček sta se Pedrosa in Marquez, ko je slednji pripeljal iz boksov, še dotaknila, a sta na srečo oba ostala na motorjih.

Brez Marqueza je bil Lorenzo razbremenjen v boju za zmago, Pedrosa pa se je zadovoljil z drugim mestom in 20 točkami ter ni brezglavo napadal. Bolj razburljiv je bil boj za tretjo stopničko, ko je Valentino Rossi šele na koncu ugnal Britanca Cala Crutchlowa in Španca Alvara Bautisto.

"Danes je bila dirka povsem nora, nekaj popolnoma drugačnega kot običajno. Dobil sem 25 točk, največ, kolikor je bilo mogoče in v skupnem seštevku je zdaj še vse odprto. A bo zelo težko, bomo videli, kaj se bo zgodilo v Motegiju," je po zmagi dejal Lorenzo. Tudi veteranu Rossiju se je dirka zdela zanimiva: "Bilo je kar zabavno. Ne le moj boj za tretje mesto, ampak tudi postanek v boksih. Kot bi imeli tudi mi delček formule 1."

V moto2 zmagal Espargaro

V razredu moto2 je zmagal Španec Pol Espargaro in prevzel vodstvo v SP, zdaj ima 240 točk. Drugi na dirki je bil Švicar Thomas Lüthi, tretji pa Španec Jordi Torres. Skupno je na drugi mesto zdrsnil Britanec Scott Redding (224), njegovi nastopi do konca sezone pa so zaradi poškodbe roke v Avstraliji vprašljivi. Tretji je Španec Esteve Rabat (204).

Kot običajno so bili v razredu moto3 na vrhu le Španci. Zmagal je Alex Rins, drugi je bil Maverick Vinales, tretji pa Luis Salom. Skupno ima vodilni Salom 300 točk, Rins 295, Vinales pa 278.

Sezona se bo nadaljevala čez teden dni z dirko v japonskem Motegiju, zadnja dirka pa bo v Valencii 10. novembra.