Ta predvideva, da bi občina v zameno za 2,9 milijona evrov odškodnine pridobila nazaj javno infrastrukturo in lastninsko pravico na okoli 160.000 kvadratnih metrih parkirnih prostorov v mestu, garažni hiši v osrednjem delu mesta in javnih cestah ter zelenicah. Ker je vrhovno državno tožilstvo plačilo poravnave odsvetovalo, so se na novogoriški občini odločili, da denarna sredstva za plačilo obveznosti nakažejo na račun okrožnega sodišča Nova Gorica kot sodni depozit do dokončne odločitve vrhovnega sodišča o zakonitosti sodne poravnave.

Župan Matej Arčon je bil nemalo presenečen: »Po sklenitvi sodne poravnave smo storili vse potrebno za izpolnitev svojih obveznosti in zagotovili potrebna finančna sredstva. Žal plačila nismo mogli izvršiti. Če obstaja kakršen koli dvom o zakonitosti te poravnave, pozdravljam pobudo, da se zadeva ponovno preveri. Obžalujem pa, da se vrhovno državno tožilstvo v reševanje problematike, ki se je pred očmi javnosti odvijala kar dve desetletji, ni vključilo že prej, ampak je čakalo do zadnjega dne pred izvršitvijo sodne poravnave, ko smo zadevo pripeljali do sporazumne rešitve, ki omogoča deblokado in razvoj mesta,« je zaplete komentiral župan Arčon.

Spomnimo: novogoriški občinski svetniki so županu sredi letošnjega junija prižgali zeleno luč za podpis poravnave med mestno občino in nekdanjim prvim novogoriškim gradbincem ter z njim povezanimi 11 družbami. S tem naj bi prekinili pravo vojno za javna zemljišča, ki bi jih občina s pravočasnim vpisom v zemljiško knjigo v preteklosti lahko dobila brezplačno. To je zmotilo tudi mnoge svetnike, ki so opozorili, da za to napako še nihče ni odgovarjal. Sedanji lastniki so namreč SGP Gorico kupili za 600.000 evrov, zdaj pa bodo samo za sporna zemljišča dobili skoraj petkrat toliko. Slikovito je dogajanje pred časom komentiral mestni svetnik Miran Muellner, ko je dejal, da potomcem zapuščajo opeharjeno in zmrcvarjeno Novo Gorico, mediacija pa da ima vse znake korupcije. In še: »Za ta denar bi lahko občina deset let subvencionirala vse športne programe.«