»Zadovoljen sem, da smo z Italijo našli dogovor in ga spoštovali, in to na nivoju EU,« je v današnji izjavi medijem v Ljubljani ocenil minister. Italija in Slovenija sta po njegovem mnenju dokazali, da se znata kot dobri sosedi tudi dogovoriti.

O lokaciji minister ni želel govoriti

Na seznamu je sicer projekt terminala v Severnem Jadranu, čeprav njegova lokacija še ni znana. »Z Italijo smo glede tega dosegli dogovor, da bo nova lokacija izbrana v soglasju obeh držav,« je poudaril minister, ki sicer ni želel povedati, kaj bi bila zanj sprejemljiva lokacija.

Evropska komisija je danes namreč potrdila dokončni seznam prednostnih energetskih projektov v skupnem evropskem interesu, ki je bil za Slovenijo sporen zaradi terminala v Žavljah. Teh na seznamu zdaj ni, je pa projekt terminala v Severnem Jadranu.

SLS: Izplen pogajanj glede terminala je zgolj potrebno soglasje Slovenije k novi lokaciji

Slovenski vladi po mnenju SLS ni uspelo prepričati Evropske komisije, da izbriše okoljsko sporen plinski terminal s seznama prednostnih evropskih energetskih projektov. »Edini izplen večmesečnih pogajanj je danes očitno ta, da bo morala slovenska vlada dati soglasje k novi lokaciji,« so poudarili.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je »več kot očitno« italijanski projekt, ki je okoljsko in prometno sporen, dobil zeleno luč Evropske komisije, da se izvede pod posebno ugodnimi pogoji.

Okoljska nevzdržnost

»Kar bi moralo skrbeti vlado in še posebej predsednico vlade Alenko Bratušek: pri tem kontroverznem projektu najbolj izstopa prav njegova okoljska nevzdržnost, zdaj pa bo deležen ne le hitrejših in krajših postopkov okoljske presoje, ampak za povrhu tudi nepovratnih evropskih sredstev,« so poudarili.

V SLS opozarjajo vse, ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana in premierko, da bodo morali »spričo tega trhlega dogovora z italijansko stranjo skrbno spremljati vse tudi najmanjše korake vseh sodelujočih strani, še posebej italijanske, ki je doslej še vedno zaobšla postavljena pravila in ki se ne ozira niti na glasno nasprotovanje svoje lastne in tudi slovenske javnosti«.

Italija izigrala vse sprejete dogovore

SLS opozarja Bratuškovo, da v dosedanjih »dolgoletnih dvostranskih pogajanjih italijanska stran ni bila pripravljena na kakršnekoli kompromise, še več, kot po pravilu je sproti izigrala vse sprejete dogovore«.

Spričo nepripravljenosti italijanske strani, da terminal premakne na sprejemljivo lokacijo, bi morala vlada po mnenju SLS glasovati proti seznamu prednostnih energetskih projektov.

»Namesto tega ste v sedanji vladi z Italijo sklenili šibek dogovor, ki je prepričal tudi Bruselj. Izjemno veliko je tveganje tega dokazano okoljsko spornega, tehnološko zastarelega projekta in izjemno velika je odslej vaša odgovornost in odgovornost vaših ministrov,« so še poudarili v SLS.

250 prednostnih energetskih projektov

Gre za seznam približno 250 prednostnih energetskih projektov, ki se bodo lahko v obdobju 2014-2020 po pospešenem in lažjem postopku potegovali za delež od 5,8 milijarde evrov evropskega denarja v okviru instrumenta za povezovanje Evrope.

Slovenija je julija, v vmesni fazi postopka odločanja, seznamu nasprotovala, ker je bil na njem tudi italijanski projekt plinskega terminala v Severnem Jadranu, češ da se za njim skriva namera gradnje terminala v Žavljah, ki mu že vseskozi odločno nasprotuje. Sledila so dodatna pogajanja, ki so prinesla rešitev.

Ta rešitev - da bo lahko Italija določila lokacijo terminala samo v soglasju s Slovenijo - je po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo in prostor upoštevana v končni različici seznama, ki jo je komisija potrdila danes.

Bratuškova: Odločitev o terminalu mora biti skrbno pretehtana

Slovenija se strinja, da je energetska diverzifikacija pomembna in nujna za dolgoročno stabilno oskrbo z energijo, a mora biti odločitev o lokaciji terminala v Severnem Jadranu skrbno pretehtana, upoštevati mora vse okoljske in ostale čezmejne vplive, je po potrditvi seznama evropskih energetskih projektov dejala premierka Alenka Bratušek.

Slovenija bo nadaljevala pogovore z Italijo in Hrvaško v okviru delovne skupine za energetske projekte v Severnem Jadranu, ki je bila dogovorjena na trilateralnem srečanju predsednikov vlad Slovenije, Italije in Hrvaške v Benetkah 12. septembra.

Evropska poslanka Romana Jordan izrazila veselje, da je EK pri oblikovanju seznama upoštevala pomisleke Slovenije

Oglasila se je tudi slovenska poslanka v Evropskem parlamentu Romana Jordan. Izrazila je veselje, da je Evropska komisija pri oblikovanju seznama upoštevala pomisleke Slovenije glede terminala v Žavljah.

A to po njenih besedah še ne pomeni, da je delo končano. Spomnila je, da so v postopku oblikovanja seznama predstavniki Slovenije enotno zastopali stališče, ki ga je pripravila vlada.

»Verjamem, da smo ta uspeh dosegli prav zaradi naše enotnosti. Malo je projektov, do katerih imajo vse slovenske politične strani enak pristop in zato je še posebej pomembno, da te aktivnosti nadaljujemo, ko bo Italija določala novo lokacijo,« je pozvala poslanka.