Mladi Jan Polanc in Jani Brajkovič pa lahko zaznamujeta današnjo kraljevsko gorsko etapo, saj sta med najboljšimi v skupnem seštevku. Polanc bi že na prvi veliki etapni dirki med elitnimi profesionalci dokazal, da je jeklen za najtežje preizkušnje, trenutno je 18. v skupnem seštevku. Brajkoviču bi vsaj nekaj želel za tolažbo, saj se v tej ponesrečeni sezoni ponaša le s 14. mestom na dirki Po Švici. »Morda se zdi, da sem malo zgodaj začel z zaključnim sprintom, a načrtno nisem želel čakati,« je Božič upal na delček presenečenja v etapi mimo Velikega zidu, potem ko je peterica, tudi vodilni Francoz Nacer Bouhanni, v zadnjih metrih priletela mimo. Božič zadnja leta ne beleži sezone brez zmage, letos je bil kot drugi najbližje slavju marca na veliki klasiki Gent–Wevelgem. Mezgec je v prvi etapi kitajskega toura zaostal le za bivšim svetovnim prvakom Thorom Hushovdom, v drugi etapi je bil deveti, v tretji pa tudi zaradi taktične napake zaostal na zadnjem spustu po sicer lepih cestah, kot jih hvali Božič. Mezgec ni niti pričakoval, da se bo na zadnji veliki dirki sezone lahko še potegoval za etapno zmago. »Sezona je dolga, moja prva med profesionalci, in tega še nisem vajen. Utrujen sem tudi psihično, a imam srečo, da ekipa zaupa vame in mi dobro pomaga, zato tudi ti rezultati,« je razložil Luka Mezgec, ki je bil v tej sezoni kar petkrat drugi, trikrat tretji (na Giru), petkrat četrti. Izjemen niz za novinca. »Zadnjo etapo bom imel zares zadnjo priložnost za uspeh,« ima Mezgec v mislih zadnji tekmovalni dan na Kitajskem.

Zanimiva in zgovorna je tudi statistika te sezone, kot jo omenja Luka Mezgec. Kamničan ima za sabo 69 tekmovalnih dni (10.759 tekmovalnih kilometrov), vendar v to niso všteti njegovi nastopi na nekategoriziranih dirkah, kot je Maraton Franja ali denimo državno prvenstvo v maratonu z gorskimi kolesi, kjer je v začetku septembra osvojil drugo mesto. Jani Brajkovič ima za sabo 65 kategoriziranih tekmovalnih dni (9813 km), Borut Božič, ki se je pol sezone ubadal s poškodbo roke, pa 48 (7628 km). Na vrhu te lestvice je bivši svetovni prvak Philippe Gilbert, ki ima za sabo že 97 tekmovalnih dni (15.716 kilometrov). Med Slovenci pa ima največ nastopov Grega Bole, kar 87 dni (13.564 km) in je bil med deseterico najbolj obremenjenih kolesarjev v sezoni.

Simon Špilak, najboljši slovenski kolesar v sezoni, je tekmoval 68 dni in s tem sodi tudi med dvajseterico najbolj učinkovitih kolesarjev sezone, kjer sicer ni nobene senzacije. Na vrhu so Chris Froome, Vincenzo Nibali, Peter Sagan, Alejandro Valverde in Joaquin Rodriguez. Ni naključje, da je to tudi najboljša peterica svetovne serije, kjer je Rodriguez že skupni zmagovalec, saj dirka Po Pekingu zaradi odsotnosti slednjih ne vpliva več na skupni seštevek. Špilak je 21. v skupnem seštevku in bo dobitnik lovorike zlato kolo, Božič je 67., Mezgec pa je prav zaradi uspeha na Kitajskem skočil na rob najboljše stoterice.

S prihodom novega predsednik UCI Britanca Biana Cooksona že omenjajo spremembe, ki bi naredile tekmovalni koledar iz niza najpomembnejših dirk v sezoni bolj human, a spremembe naj bi se zgodile šele v sezoni 2015.