Računovodja naj bi mu razkril Hudournikovo slabo stanje

Jazbec naj bi namreč brez vednosti občinskega sveta v imenu občine podpisal poroštva. Z lažnimi dokumenti naj bi prikazoval, da sta občina in javno podjetje Komunala Hudournikov dolžnik. Na tak način je podjetje dobilo posojila, ko je šlo v stečaj, pa je dolg resnično morala začeti odplačevati občina, ki ima zaradi tega še danes veliko luknjo v proračunu. Ko je afera prišla na dan, so občinski dolgovi do upnikov znašali okoli tri milijone evrov. Danes je občina še vedno dolžna nekaj več kot milijon evrov.

Franc Jazbec je že pred leti, ko je javnost izvedela, kaj se je zgodilo v Štorah, sklical tiskovno konferenco in javno obžaloval svoja dejanja. Dejal je, da ga je Zakelšek, ki je bil nekoč znan in uspešen podjetnik, prevaral in da je tako jezen nanj, da še njegovega imena ne more spregovoriti. Kot kaže, bo na sojenju, ki se bo zaradi zasedenosti sodnika Marka Brišnika začelo šele januarja prihodnje leto, poskušal dokazati, da resnično ni imel goljufivega namena. Njegov zagovornik odvetnik Zdenko Cujnik je namreč že predlagal, naj poleg preostalih prič senat neposredno zasliši Jureta Ročnika, ki je bil pred leti računovodja v Hudourniku. Ravno Ročnik naj bi Jazbecu osebno razkril, da je poslovno stanje družbe Hudournik katastrofalno. Jazbec bo torej najbrž poskušal senat prepričati, da v času, ko je prišlo do domnevnih kaznivih dejanj, ni niti slutil, da je Zakelšek na robu propada.

Denar prelival v svoj žep

Podjetnik je namreč firmo spravil v stečaj tudi na tak način, da je v njej zase in za svojo soprogo najel 1,6 milijona evrov posojila, ki ga nobeden od njiju ni vrnil. Po domače rečeno, je denar prelil v svoj žep, zato pa je poleg šestih kaznivih dejanj obtožen tudi pranja denarja. Spomnimo, da je pred nekaj tedni na predobravnavnem naroku na celjskem sodišču na zelo samozavesten način zanikal krivdo in obenem še malo potarnal, da je zdaj brez službe in da se mora preživljati s priložnostnimi deli.

Nekdanji štorski župan Franc Jazbec pa ni brez službe. Včeraj je na sodišču povedal, da zdaj dela v podjetju Beni Tehing v Štorah in da na mesec zasluži 800 evrov. Tretjeobdolžena v tej zadevi je Irenca Ocvirk, ki je bila v času, ko naj bi se dogajala kazniva dejanja, vodja občinske uprave Občine Štore, potem pa je službo dobila v laški Thermani, kjer dela še danes. Obdolžena je skupaj z Jazbecem ponaredila zapisnik seje občinskega sveta, ga podpisala in potrdila s pečatom. V njem je bilo zapisano, da občinski svet pooblašča župana za prevzem poroštva, kar je bilo seveda daleč od resnice. S tem si je prislužila obtožnico, v kateri ji tožilec Jože Manfreda očita storitev kaznivega dejanja goljufije. Tudi Ocvirkova na včerajšnjem predobravnavnem naroku krivde ni priznala, za zagovornika pa si je izbrala znanega odvetnika Gorazda Fišerja.