Družba delavcem dolguje plačo in prispevke za september ter letošnji in tretjino lanskega regresa, nekaterim jubilejne nagrade, drugim odpravnine – skupno približno 40.000 evrov. Sekretar območne organizacije sindikata v Sežani Bojan Kramar pojasnjuje, da so s podjetjem stopili v stik in poskušali najti dogovor. »V družbah, kjer želijo rešiti težave, smo to vedno tudi dosegli, v tem primeru pa te volje očitno ni bilo,« pravi. Šest zaposlenih v igralnem salonu je delodajalca najprej pisno obvestilo o kršitvah, a ker odgovora ni bilo oziroma so se odločili, da nanj ne bodo več čakali, so delodajalcu 19. septembra poslali odpovedi. »Plače so jim že dlje časa izplačevali z zamudo, po obrokih in brez socialnega dialoga z delavci. Delavcem pa ni bilo hudo le zaradi plač, temveč tudi zaradi odnosa delodajalca do njih. Poleti so ob slabo vzdrževanih klimatskih napravah delali v neprimerni vročini, delodajalec pa jim je ob bežnih srečanjih dajal vedeti, da lahko tudi odidejo, če jim ni kaj prav,« o odnosu pove Kramar in zatem pokaže kuverto, v kateri je zdaj že nekdanji direktor igralnice Andrej Gorup kar na sedež sindikata omenjenim šestim delavcem poslal delavske knjižice.

Lastnika igralnega salona Loris Požar in David Kobal sta le štiri dni po odpovedi delavcev vložila predlog za stečaj. Da bi zgolj odhod zaposlenih tako močno omajal poslovanje, gre podvomiti tudi na osnovi Gorupovega pisma, ki ga je letošnjega februarja obesil v igralnici. V njem je delavce obvestil, da če se promet ne popravi, se bodo morali sprijazniti z nižjimi plačami (od 300 do 350 evrov manjša bruto plača) ali pa z odpuščanjem, saj da je mogoče nemoteno poslovati tudi s štirimi do petimi sodelavci manj. Lastnika včeraj o tem medijem nista želela dajati izjav, ker naj bi o vsem že vse povedala.

Igralnici in restavraciji na Kozini je promet padal že več let. Leta 2010 so zabeležili še 1,6 milijona evrov prometa in leto končali s petimi tisočaki dobička, zadnji dve leti je promet upadel za polovico, izguba pa je presegla 150.000 evrov. Po naših informacijah naj bi Požar in Kobal v zadnjem času že zaprla več svojih igralnih salonov, med njimi štiri na Hrvaškem, dva v Srbiji in enega v Črni gori. Še vedno pa poslujejo njune igralnice v Škibinih pri Lipici, na Bledu in v Ajdovščini.