Da bo Kohei Učimura junak včeraj končanega svetovnega prvenstva v gimnastiki v Antwerpnu, je bilo mogoče pričakovati. Kljub temu je japonski telovadec vnovič šokiral gimnastično javnost. Eleganca, ki jo prikazuje, se zdi vsako leto večja, razpon med njim in tekmeci pa ostaja neverjeten. Nobenega dvoma ni, da Učimura, ki je kot prvi telovadec na svetu v celem olimpijskem ciklusu ostal nepremagan na vseh velikih tekmovanjih v mnogoboju, piše gimnastično zgodovino, ki ji ni videti konca.

Ko je Yang Wei, nekdanji sijajni kitajski telovadec, v olimpijskem finalu v mnogoboju na domačem veledogodku prepričljivo zmagal, je bila vsa pozornost usmerjena nanj. Kitajec je ob koncu sijajne kariere požel slavo, kakršno si je zaslužil. V ozadju pa se je pisala nova zgodba. Olimpijski podprvak v Pekingu leta 2008 je namreč postal Kohei Učimura. Devetnajstletni Japonec je bil v gimnastičnem svetu dotlej dokaj anonimen. Sicer se je govorilo in šušljalo, da je velik talent. A da je tolikšen, kot je pokazalo naslednje petletno obdobje, ni pričakoval nihče. Kohei Učimura je namreč od olimpijskega pekinškega finala do letos dobil vse mnogobojske preizkušnje – svetovno prvenstvo 2009 v Londonu, 2010 v Rotterdamu, 2011 v Tokiu in 2013 v Antwerpnu. Poleg tega je bil najboljši tudi v olimpijskem finalu lani v Londonu.

Prejšnji teden je Učimura v Antwerpnu s finalnim zbirom 91,990 točke izboljšal svoj rekord. Tekmece premaguje z neverjetno točkovno razliko. Glede na to, da je Učimura star šele 24 let in da ima pred seboj še veliko uspešnih let, ima vse možnosti, da postane najuspešnejši mnogobojec vseh časov. Še zlasti zato, ker si svetovna prvenstva z izjemo olimpijske sezone sledijo vsako leto.

Z gimnastiko se je najbolj vsestranski telovadec na svetu začel ukvarjati že pri treh letih v Nagasakiju. Njegov oče Kazuhisa in mama Šuko sta bila oba telovadca, z gimnastiko pa se ukvarja tudi njegova sestra Haruhi, ki je na japonski nacionalni lestvici na 14. mestu. Kohei se je pri 15 letih preselil v Tokio, kjer je vadil skupaj z olimpijskim prvakom iz Aten 2004 Naojo Cukaharo. Na prvem mednarodnem tekmovanju je Učimura tekmoval leta 2005 na Japonskem, in sicer zunaj konkurence. Prvič je za državno reprezentanco nastopil leta 2007, ko je marca v Parizu tekmoval na tekmi svetovnega pokala, na kateri je na preskoku osvojil tretje mesto, na parterju pa je bil deveti. Avgusta istega leta je z reprezentanco osvojil ekipno zlato kolajno na univerzijadi v Bangkoku, kjer je tudi zmagal na parterju in bil tretji na preskoku. Parter je postal njegovo paradno orodje, saj je bil na tem orodju predlani svetovni prvak, letos pa je v Antwerpnu osvojil bronasto kolajno. Da je bil Učimura v Belgiji pripravljen izvrstno, je dokazal tudi na bradlji, kjer je postal svetovni prvak, in drogu, kjer je zaostal le za velemojstroma, kot sta Epke Zonderlang in Nemkec Fabian Hambűchen.

Leta 2007 je na državnem prvenstvu v mnogoboju zasedel sedmo mesto, pozneje pa je šel njegov preboj proti svetovnemu vrhu bliskovito naprej. Najprej se je leta 2008 uvrstil v reprezentanco za olimpijske igre v Pekingu ter osvojil ekipno srebrno kolajno, potem ko je tekmoval na parterju, preskoku, bradlji in drogu. Ko pa je v Pekingu postal olimpijski mnogobojski podprvak, je postal nacionalni heroj. Sliši se neverjetno, da je takšna gimnastična velesila, kot je Japonska, na olimpijsko kolajno v kraljevi telovadni disciplini čakala kar 24 let. Da imajo njegove sestave nekaj slovenskega pridiha, je razvidno na drogu, kjer ima Učimura izjemno atraktivno sestavo, v kateri izvaja prvino kolman, imenovano po slovenskemu telovadcu Lojzetu Kolmanu, v povezavi s kovačem. Od leta 2008 naprej je Učimura v gimnastičnem svetu tako unikaten, da na nobeni veliki tekmi ni bilo več vprašanja, kdo bo v mnogoboju zmagal. Treba se je le usesti ter gledati in uživati ob mojstrskih izvedbah Koheia Učimure.