Vse več indicev kaže na to, da bo podjetje Florest, ki je v lasti sindikata Leka, za zaposlene v tej farmacevtski tovarni pa organizira prehrano, končalo v rokah kroga poslovneža Romana Horvata, nekdanjega življenjskega sopotnika Simone Dimic, nekoč vodje kabineta premierja Boruta Pahorja.

Kljub nasprotovanju številnih zaposlenih Leka naj bi namreč vodstvo Lekovega sindikata s predsednico Lidijo Mihelčič na čelu na zadnji seji sindikalnega odbora kot najboljšega ponudnika za nakup podjetja Florest že izbralo podjetje Abival. Poleg Abivala sta ponudbi oddala še direktor sindikalnega podjetja Floresta Zoran Mihajlović in podjetje Slorest, ki organizira prehrano za zaposlene v raznih podjetjih in drugih institucijah. Čeprav po zatrjevanju naših virov Abivalova ni najboljša, se morda razlogi za njegovo prednost skrivajo pri lastnikih in njihovih povezavah z vodilnimi v Lekovem sindikatu.

Dubajske povezave šefice sindikata

Abival je sicer v lasti Borisa Brillyja, zastopnik v tem podjetju pa je njegov brat Andrej Brilly. A obstaja več razlogov za sum, da je v ozadju nakupa Floresta Roman Horvat. Slednji ima namreč stalno prebivališče prijavljeno na istem naslov v Dubaju, kot ga je imel pred leti Andrej Brilly. Prav na tem naslovu – gre za vilo v dubajski četrti Creek – naj bi lani dopustovala tudi Mihelčičeva, ki naj bi imela s Horvatom dobre zasebne povezave. Teh informacij Mihelčičeva ni komentirala, pojasnila pa je, da je Dubaj obiskala v lastni režiji.

Nov indic, ki nakazuje na to, da bi v ozadju nakupa lahko stala Horvatova ekipa, je, da ima podjetje Amikod, za katerih stojita brata Brilly, na svoji spletni strani kot partnerja navedeno turistično agencijo I.Fly. Ta je v lasti podjetja KT Technology, ki ga lastniško obvladuje Horvatov prijatelj Miodrag Golubović. Na I.Fly se prenašajo tudi posli propadajoče Horvatove agencije Escape. In zanimivo, prav z I.Fly po novem poslovno sodeluje tudi Lekov sindikat, ki je pred tem na veliko posloval prav z – Escapom. Po zatrjevanju naših virov so v Lekovem sindikatu novo turistično agencijo po izbruhu težav v Escapu izbirali konec lanskega leta. Lidija Mihelčič nam je zatrdila, da je sindikalni odbor izbral I.Fly na podlagi kakovosti ponudbe in konkurenčne cene. Toda naši viri opozarjajo, da naj bi bila Mihelčičeva z vsebino preostalih ponudb seznanjena, še preden je na decembrsko sejo sindikalnega obora prinesla ponudbo I.Fly. S tem je družbi zagotovila veliko prednost v postopku izbire.

Horvatu denar vnaprej, drugi čakajo 30 dni ali več

A to še ni vse. I.Fly ima po zaslugi Mihelčičeve pri Lekovem sindikatu posebne pogoje poslovanja. Medtem ko se drugim partnerjem izstavljene račune plačuje v 30 dneh ali še pozneje, sindikat račune, ki jih izstavi I.Fly, plačuje tudi vnaprej. Mihelčičeva tega očitka ni zanikala. Pojasnila je, da »vsa plačila poslovnim partnerjem potekajo skladno s plačilno politiko sindikata Lek.« Čeprav naj bi Mihelčičevo opozorili, da bi moral sindikat pri organizaciji raznih prevozov za svoje člane več uporabljati storitve notranje službe, jih je nekaj od njih po domnevno višjih cenah zaupala ravno I.Fly. Tudi tega očitka prva dama sindikata ni zanikala: »Pri organizaciji prevozov v okviru dogodkov, ki jih organiziramo za člane sindikata, smo letos sodelovali z različnimi prevozniki, odvisno od cilja potovanja in razpoložljivosti prevoznikov.«

Mihelčičeva je zatrdila, da prodajni postopek za Florest, ki je lani dosegel 3,7 milijona evrov prihodkov od prodaje in skoraj 200.00 evrov čistega dobička, še ni zaključen. Nekatere Lekove zaposlene je po naših informacijah zanimalo, na kakšen način bo Abival, ki ima vsega skupaj nekaj tisoč evrov premoženja, sploh financiral nakup Floresta (lani je dosegel 3,7 milijona evrov in skoraj 200.000 evrov čistega dobička). Pri tem velja opozoriti, da je imelo podjetje Amikod, ki je pravzaprav izvedlo skrbni pregled Floresta in s katerim sta, kot smo že omenili, lastniško povezana brata Brilly, konec lanskega leta 3,7 milijona evrov kratkoročnih finančnih obveznosti. Za nakup Floresta naj bi bil pripravljen Abival sprva odšteti 400.000 evrov kupnine. Poleg tega je pripravljen doplačati še 50.000 evrov na leto, in sicer za vsako leto, ko bi mu Lek podaljšal najemno pogodbo.