Tujka »phablet«, ki je skovanka iz »phone« in »thablet«, popolno povzame bistvo večjih mobilnih telefonov, ki prihajajo na trg. Če si drznemo omenjeno skovanko posloveniti, lahko nastane nekakšna »fonablica«. Xperia Z Ultra s svojim 6.44 palcev velikim zaslonom nezmotno spada v to kategorijo.

Z Ultra je po videzu skoraj identična manjši Xperii Z1, ki jo bomo predstavili v enem od prihajajočih preizkusov. Izjemno elegantno ohišje odeto v steklo navduši že na prvi pogled. Minimalizem in veliko pozornosti malenkostim bosta zadovoljila zahtevne uporabnike, ki želijo izstopati. In s tako ogromnim pametnim telefonom boste vsekakor izstopali. Ne toliko pri uporabi aplikacij, temveč, ko boste skušali z napravo telefonirati. Priznati je treba, da ob pogledu na uporabnika, ki k ušesu tišči tako veliko napravo, težko skrijemo hudomušno muzanje. Poleg omenjenega je pri Xperii Z Ultra edina težava še shranjevanje.

Namreč, če jo boste uporabljali prvenstveno kot pametni mobilnik, jo bodo zgolj hlačni žepi s težka prenesli– nujna bo neka dodatna torba za prenašanje, saj je preprosto prevelika. Veliko uslugo pri prenašanju ji sicer daje izjemno tanko in lahko ohišje, vendar dimenzij tu ne moremo zanemariti.

Če jo boste uporabljali kot tablico, ki pač omogoča še opravljanje klicev, ste najverjetneje pravi tip uporabnika. Pase boste zadovoljili zgolj s 6.44 palcev velikim zaslonom, medtem, ko povprečna tablica meri vsaj 10 palcev po diagonali? Mi smo se.

Svet nekje vmes

Kako deluje Xperia Z Ultra? Kot tablica se obnese odlično. Njen OLED zaslon omogoča prikazovanje slike v razmerju 16:9, njegova ločljivost pa je 1920 x 1080 (344 ppi). Vse medijske vsebine torej blestijo. Za gledanje videov je še vedno dovolj velika, kakovost zvoka pa prav tako ne zaostaja. Pri predvajanju vsebin pripomore tehnologija Trilumios, ki jo je Sony za televizorje predstavil že leta 2009, pa tudi hitro opustil zaradi visokih stroškov proizvodnje. Sedaj, z manjšimi zasloni, upajo na oživitev tehnologije, ki izboljša sliko z aktivacijo drugačnih osnovnih barv. Poudariti je treba, da se zaslon presenetljivo dobro obnese tudi na sončni svetlobi.

Za razliko od Samsungovega Galaxy Note, Xperia ne uporablja svinčnika stylus. Nekateri striktno prisegajo nanj, nam pa se še vedno zdi, da se upravljanje naprave lahko enako učinkovito izvedete zgolj s prsti – Z Ultra pa to potrjuje. Uporabnik ima na vrhu in dnu zaslona še slab centimeter prostora za držanje naprave v rokah, kar se izkaže za uporabno.

Nasledstvo, ki nas je navdušilo že pri prejšnjem modelu Xperia Z, je ponovno certifikat IP57. Ta namreč zagotavlja, da je naprava vodoodporna – na globini pol drugega metra naj bi preživela 30 minut. Vsekakor boste ostali mirnih živcev, če vas bo nepričakovano ujel dež, ali pa če se boste počutili še posebej drzne in se na nočno kopanje odpravili kar v oblačilih.

Delovanje

Naprava ima vgrajenega 2 GB delovnega spomina in štirijedrni 2.2 Snapdragon procesor (menda najhitrejši procesor za mobilne naprave). Specifikacije torej, ki garantirajo nemoteno uporabo, večopravilnost, ipd. Nad odzivnostjo resnično nimamo nobene pripombe.

Kamera

Ste že videli kakšnega turista na ulici, ki fotografira s tablico … dokaj smešen prizor, mar ne? Predvsem zato, ker v zrak vihtijo te ogromne naprave, poleg tega pa kamere tablic niso pretirano dobre. No, fotografiranje z Z Ultra bo manj sramotno. V rokah je še vedno dovolj praktična, povrh vsega pa zajema dobre posnetke (če so svetlobni pogoji ustrezni). Pomaga ji 8 MP Exmor R senzor. Pogrešamo zgolj hitrejše fotografiranje.

Baterija

Aplikacija za varčevanje z energijo »Stamina« precej dobro ohranja telefon pri življenju, ko ta ni v uporabi. Prenesla naj bi 15 ur intenzivne uporabe, oziroma dan ali dva povprečnega »mešetarjenja«.

Nekdo je zapisal, da je Xperia Z Ultra najboljši telefon, ki ga verjetno ne boste kupili. Z Ultra je res specifična naprava, ki najbrž ne bo našla nekega povprečnega uporabnika, temveč poslovneža, ki potrebuje popolno mobilnost in povezljivost. Cena: približno 720 evrov.