Leto 1928 je bilo dobro leto za Walta Disneyja. Ob izdatni pomoči Uba Iwerksa (zrisal je praktično vse animacije) je izdal kar tri kratke risanke, med njimi Stemboat Willie, njegovo prvo risanko s prirejeno zvočno podlago. Njeni trije junaki Minnie, Mickey in Pete so uvedli tridesetletno obdobje kratkih animiranih filmov studia Disney in ostajajo do danes najstarejši karakterji studia v redni uporabi.

Disney in Iwerks sta ustvarila podjetje, ki je stavilo na kvaliteto. Zapustila sta podjetje, ki stavi na zaslužek. S komercializacijo so naši trije liki doživeli mnoge nove preobleke, ki naj bi jih naredile bolj prikupne širši, predvsem pa mlajši množici. Ostali so le še junaki, junaki množic, brez karakterja. Maskote za zabaviščni park.

V rubriki Objektivno raziskujemo integralni pristop k produkciji vsebin. Pisana beseda, informacijska grafika in ilustracija se vsak teden razpletejo drugače, ustrezno predstavljeni temi. Prispevke je (zaenkrat) težko predelati v spletno obliko, zato vam jih ponujamo za prenos v PDF datoteki.

Prenesite si prispevek »90 let (anti) junakov« kot PDF datoteko.