Telovadka Teja Belak in trener Andrej Mavrič pritiska po zadnjem slovenskem nastopu na svetovnem prvenstvu v gimnastiki v Antwerpnu nista zdržala. Po popoldanskem vrhunsko opravljenem delu, ko je imela Teja Belak na preskoku po štirih skupinah sedmo oceno kvalifikacij, ki si jo je delila z olimpijsko prvakinjo Rusinjo Alijo Mustafino (14,366), sta se odpravila na zasluženo kosilo. »Dolgo bova jedla. Zanesljivo do konca kvalifikacij. Pričakujem, da bova okrog pol devetih popoldan izvedela končne rezultate,« je iz Antwerpna sporočil Andrej Mavrič. Novico sta izvedela nekoliko kasneje, saj so se kvalifikacije zavlekle. Zadnja novica večera je bila, da se Teja Belak vendarle ni uvrstila v finale, do zgodovinskega dosežka pa jo je z deseto oceno kvalifikacij ločila desetinka in pol.

»Teja si nima česa očitati. Svoje delo je opravila najbolje v karieri. Vsem telovadkam, ki so jo premagale, je treba čestitati. Teja je bila res odlična,« ni skoparil s pohvalami Andrej Mavrič ter nadaljeval: »Na svetovno prvenstvo sva se pripravljala v Švici, kjer so šli Teji novi, težji skoki dobro od rok. Ko sva se vrnila v Slovenijo, je imela nekaj krize, ki se je nadaljevala ves teden pred nastopom tudi v Belgiji. Razlog se je skrival v tem, da je znamka preskoka drugačna, kot je to običajno, posledično pa imajo težave tudi najboljše telovadke na svetu. Tudi Mustafina se je denimo usedla na zadnjo plat. No, na tekmi pa je Teja pokazala, da je resnično prava tekmovalka. Svoja skoka je opravila z odliko.«

Teja Belak je med čakanjem rezultatov zadnje skupine, v kateri je bilo precej vrhunskih telovadk, dejala, da je bila pod izjemnim pritiskom. »Predvsem po tem, ko sem prvi skok izvedla najbolje doslej. V drugem sem morala potrditi prigarano, kar ni bilo lahko. A mi je uspelo in sem izjemno zadovoljna,« je pripovedovala telovadka Zelene jame, ki je letos pokazala izjemno pripravljenost že na evropskem prvenstvu, kjer se je uvrstila v finale preskoka.

Čeprav se noben od slovenskih telovadcev ni uvrstil v finale, ima Slovenija na startni listi še vedno dva predstavnika. Mitja Petkovšek je namreč na bradlji za nedeljski nastop druga rezerva, Sašo Bertoncelj pa na konju z ročaji za sobotni finale tretja rezerva.

Danes zvečer bo v Antwerpnu znan največji junak svetovnega prvenstva – prvak v mnogoboju, kraljevi telovadni disciplini. V kvalifikacijah je bil razred zase Japonec Kohei Učimura, ki je prejel kar 91,924 točke, kar pomeni v povprečju kar 15,32 točke za vsako od šestih gimnastičnih orodij. Mnogobojski vrh so v kvalifikacijah krojili telovadci iz neevropskih držav, najboljši predstavnik stare celine pa je bil Nemec Fabian Hambüchen na sedmem mestu.

Japonci so prednjačili tudi z uvrstitvami v finale na posameznih orodjih. Prav na vseh šestih moških orodjih imajo svoje predstavnike, na parterju in drogu celo dva. Pogled na kvalifikacijske rezultate razkriva, da bi se Mitja Petkovšek in Sašo Bertoncelj s svojima izvedbama na evropskem prvenstvu zlahka uvrstila med najboljšo osmerico – Petkovšek s četrto oceno na bradlji, Bertoncelj s šesto na konju z ročaji.