Lastnik hotela, novogoriški Hit, se je odločil hotel prodati ali oddati v najem, na zavod za zaposlovanje pa bo prihodnji ponedeljek moralo 18 delavcev. »Odprtje hotela Kanin smo po poletni sezoni podaljšali v oktober prav zaradi obsega rezervacij, ki še zagotavlja ekonomiko poslovanja. Tudi zato bo hotel še sprejel skupino okoli 240 gostov, ki v Bovec prihajajo ta konec tedna, po tem datumu pa so napovedi rezervacij skromnejše,« je povedala Lavra Peršolja iz kabineta uprave Hita. Ob tem so v Hitu dodali, da so z nesrečo na kabinski žičnici, ki povsem onemogoča obratovanje našega edinega visokogorskega smučišča, napovedi in ocene poslovanja za prihodnost črne.

Brez zime v Bovcu ni sezone

»Prav to stanje je pripeljalo do neizogibne odločitve o zaprtju hotela in likvidaciji družbe Hit Bovec, vsakršno zavlačevanje pa bi v tem trenutku pomenilo ustvarjanje novih dolgov in neodgovorno poslovno ravnanje. Zaposleni so z dogajanjem seznanjeni, hotel in center dobrega počutja pa bo v prihodnje mogoče unovčiti kot premoženje z oddajo v najem ali prodajo,« je še povedala Lavra Peršolja.

Poslovanje hotela Kanin, ki ima 120 dvoposteljnih sob in obnovljen center dobrega počutja, je bilo letos za spoznanje boljše kot lani, je povedal Boris Kravanja, direktor družbe Hit Bovec, kljub temu pa so pridelali 300.000 evrov izgube. »Ko smo videli, kako se razvijajo dogodki okoli ponovnega odprtja krožne kaninske žičnice, smo presodili, da brez zimske sezone ne bi preživeli. Bremenijo nas namreč prevelike obveznosti iz preteklosti. Zaprtje hotela in likvidacija družbe pomeni, da izgubljamo pomembnega akterja v bovškem turizmu.

Ob delo tudi 30 pogodbenikov

»Poleg tega, da bo 18 zaposlenih izgubilo delo, je na hotel Kanin vezanih še skoraj 30 pogodbenih delavcev,« razmišlja Kravanja, ki največjega krivca za nastali položaj vidi v vodstvu občine. »Že marca smo se pogovarjali o ponovnem zagonu smučišča, da bi ustanovili konzorcij ali nekaj podobnega, pa se ni nič premaknilo. Ustanovljena je bila le zadruga, odgnali pa smo potencialne investitorje iz Andore. Smučišče lahko po razvoju sedanjih dogodkov zaženemo najprej čez tri ali štiri leta, ko bi končali novo naložbo,« je dodal Kravanja.

Za hotel Kanin pa je napovedal boljše čase: »Poiskati bomo morali najemnika in hotel bi lahko ponovno odprli pred prihodnjo poletno sezono. Obratoval bi lahko v obliki družinskega podjetja. Druga rešitev pa je seveda v prihodu kupca hotela, ki bi sodeloval tudi pri reševanju smučišča Kanin.«jal