Od slovenske elitne šesterice si je prav zaradi tega razloga zelo veliko od razpleta dirke obetal Grega Bole, a je nesrečno končal že po stotih kilometrih. »Do tedaj sem se izvrstno počutil. Tudi če bi se mi uspelo izogniti padcem, se za kolajne ne bi potegoval glede na imena, s katerimi se lahko primerjam, bi pa lahko bil blizu. Žal, smola,« je potožil včeraj. Na nogi ima še vedno velik hematom, zdravnik mu je svetoval desetdnevno mirovanje, kar pomeni, da je zanj sezona končana. V dresu Vacansoleil je imel v programu še etapno dirko Okoli Pekinga, zadnjo dirko svetovnega koledarja. Tako nima priložnosti za morebitno dodatno dokazovanje, da ob treh uvrstitvah med deseterico na španski Vuelti pade v oči še kakšnemu menedžerju. »Sicer sem upal, da bo po dveh dneh noga že bolje, a nič ne kaže na to. Sem v zelo neprijetni situaciji. Ne vem, kaj bo. Ekipe še nimam,« je potožil. Njegov šef Hilaire Van der Schueren je včeraj objavil, da je sicer dobil drugega sponzorja in bo dejavnost združil z nižjeproračunsko belgijsko ekipo Accent Jobs – Wanty, a da vseh kolesarjev Vacansoleil, ki ne bodo dobili pogodbe drugod, ne bo povabil zraven. Boletu bi bilo verjetno lažje, če ne bi bil le Slovenec.

Razočarane so prvenstvo v Firencah zapustile tudi reprezentantke Polona Batagelj, Špela Kern in Urška Pintar ter selektor ženske reprezentance Gorazd Penko. Vse so ostale brez uvrstitve. Sodniki so namreč preprosto izločili kolesarke, ki so v zaključku zaostajale več kot 15 minut za kraljico kolesarstva Mariane Vos, tako da jih je bilo uvrščenih zgolj 46. Odločitev je bila proti pravilom UCI, a so sodniki podlegli pritisku organizatorja, ki je moral v Firencah v soboto po 18. uri sprostiti promet v mestu. Kot poglavitni razlog, da nobena varovanka ni vzdržala ritma vodilne skupine v najbolj selektivnem delu, je Penko navrgel pomanjkanje močnih dirk v zadnjih dveh mesecih, saj reprezentanca oziroma ekipa Polet, kjer so zbrane vse najboljše, ni dobila dovolj povabil. Penko je zato odločen, da bo v Ljubljani ustanovil profesionalno žensko ekipo. Ženski del cestnega kolesarstva naj bi tudi sicer pod vodstvom novega predsednika UCI Britanca Briana Cooksona dobilo večjo veljavo.

Volitve novega predsednika so bile po mnenju navzočih na kongresu velika farsa. Irec Pat McQuaid ni hotel sestopiti z oblasti, potem ko tudi v javnosti ni imel nobene podpore najbolj razvitih kolesarskih držav. Zanj so še posebej navijali v Aziji, kjer deluje kar nekaj Slovencev. Luka Žele je trener turške reprezentance in Branko Filip katarske, njegov brat Andrej Filip v tamkajšnji zvezi skrbi za dirke, marketing in stike z javnostmi (prej v Adria Mobil), Tomaž Poljanec pa je sekretar v tajski kolesarski zvezi, ki je odločna podprla McQuaida. Poljanec je bil v kar neprijetni situaciji, saj je tudi podpredsednik Evropske kolesarske zveze. Verjetno so prav Slovenci pripomogli do preobrata.

In pod belo-modro-rdečo zastavo? V času svetovnega prvenstva so tudi vodilni v Kolesarski zvezi Slovenije z novim predsednikom Tomažem Grmom spoznali, da se hitenje ob izdelavi reprezentančnega dresa (treba je bilo dodati glavnega sponzorja, podjetje, ki ga vodi predsednik) le ni obrestovalo – narobe obrnjene barve slovenske zastave na dresu le niso referenca, s katero bi se kazali po svetu več kot zgolj enkrat. »Za naslednje prvenstvo bomo naredili drugačen dres, da ne bo polemik,« je zatrdil generalni sekretar Aleš Kalan, dolga leta predsednik odbora za cestno kolesarstvo, ki je v pisarni zavihal rokave julija. Dres iz Firenc naj bi bil unikat, kot znamka ali denar z napako, in naj bi imel višjo ceno med zbiratelji.