Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča bo prejel 23, Zveza paraplegikov Slovenije pa 92 invalidskih vozičkov, ki jih bo razdelila med socialno ogrožene, ki jih za svoje gibanje nujno potrebujejo, a jim zaradi raznih formalnih ali finančnih ovir niso dosegljivi.

Luknerjeva je pojasnila, da se je sodelovanje z Rotary klubom San Jose iz ZDA začelo, ko jim je ob obisku njihove ustanove predstavila zavod Anina zvezdica in njegovo delovanje. Ob tem so izrazili željo, da bi sodelovali in tako so na začetku letošnjega leta dobili idejo, da bi darovali 115 vozičkov Sloveniji.

Ta donacija po besedah ustanoviteljice Anine zvezdice daje nov zalet za spremembe v državi. Poleg tega bo to sodelovanje s tujino odprlo mnogo vrat, ki bi pomagala doseči te spremembe. "Največje sporočilo pa je, da si morajo ljudje med seboj pomagati", je dodala.

Glede naslednjih akcij zavoda je Luknerjeva napovedala, da želi poleg predbožičnega zbiranja hrane po novem letu speljati tudi akcijo zbiranja hrane v ZDA, kjer jo bodo podpiral tudi Rotary klub San Jose.

Namestnik strokovne direktorice URI Soča Primož Novak je po prejetju donacije za STA povedal, da bodo darovani vozički pomagali bolnikom pri začetkih rehabilitacije, saj jim bodo omogočali gibanje od sob do terapevtskih prostorov, poleg tega pa tudi druženje in izhode. V času krize so možnosti nabave in obnavljanja pripomočkov po njegovih besedah omejene, tako da je dobrodošla vsaka donacija.

Kot pojasnjuje Novak, je problem pomanjkanja vozičkov s to donacijo delno rešen, se pa potrebe po novih vozičkih vsake nekaj časa na novo pojavijo, zato so se priporočili donatorjem tudi za nadaljnje sodelovanje. Poleg tega pa ob novem otroškem oddelku in ambulantnem delu potrebujejo tudi druge pripomočke in terapevtsko opremo, ki omogočajo izvajanje novih metod rehabilitacij, je še dodal Novak.

Donacija, ki je prva te vrste v Sloveniji, je del sodelovanja Rotary Club San Jose z Wheelchair foundation. V sklopu slednjega so do sedaj po vsem svetu donirali že okrog 850.000 invalidskih vozičkov, vsakič drugi državi.