Vodja družinskega centra Sabina Miklavčič, ki ima že več kot deset let izkušenj z vodenjem različnih vadb, je že vsaj toliko let sanjala o svojem centru. Minulo leto je sanje začela uresničevati, saj je stopila na lastno karierno pot, z vključitvijo v program spodbujanja podjetništva za mlade Podjetno v svet podjetništva pa je prišla v stik z ljudmi, s katerimi so združili moči in začeli razmišljati o odprtju centra, v katerem bi vsak obiskovalec našel kaj zase. »Želeli smo ponuditi nekaj, na kar smo ljudje v preteklih letih materializma pozabili, zdaj pa se spet zavedamo, da moramo spremeniti kakovost življenja, da bi lahko funkcionirali v vsakdanjem življenju,« je dejala Miklavčičeva.

Tudi meditacija in psihoterapija

Poleg različnih vadb, kot so pilates, kondicijski treningi, aerobika z elementi borilnih veščin, zumba za nosečnice in mamice z dojenčki ter mlade po srcu, ki jih bodo izvajale sama in še nekaj drugih deklet, si je želela v centru ponuditi tudi aktivnosti za osebnostno in duhovno rast. Pri tem se je povezala z Anjo Kurent, psihoterapevtko, ki pravi, da se je našla v ustvarjalni vzgoji oziroma informiranju, kaj potrebujejo otroci in starši za dobro partnerstvo, in v individualni pomoči partnerjem, ki je centri za socialno delo ne ponujajo. Kurentova bo tako v novem centru izvajala meditacijo, psihoterapijo, psihosocialno pomoč in delavnice za osebnostno rast, v prihodnje pa si želi v Zasavju ponuditi tudi več pomoči žrtvam nasilja.

Center pod okriljem zavoda Razvojna liga

V družinskem centru se bodo sicer našli tudi tisti, ki jih šport ali duhovna rast ne zanimata toliko. Umetnike po srcu bo skozi malo šolo risanja in slikanja vodila Lili Hribovšek, otroci zadnje triade osnovne šole bodo kiparili skupaj z akademskim kiparjem Borisom Beo, sobote pa bodo povečini namenjene najmlajšim, je pojasnila Miklavčičeva. Takrat bodo namreč otroci praznovali rojstne dneve, ustvarjali v različnih delavnicah, poslušali pravljice ali skozi različne športne igre skupaj z vrstniki kurili odvečno energijo.

Družinski center sicer deluje pod okriljem zavoda Razvojna liga, ki ga vodi Darjan Bunta. »Tako smo se odločili zaradi strokovne podpore pri financah, promociji in marketingu, saj se s tem izognemo dodatnim stroškom poslovanja,« je pojasnila Miklavčičeva, ki vrata centra odpira vsem, ki se bodo videli v tem projektu in s svojim delom doprinesli k vsebini aktivnosti. V prihodnje pa s Kurentovo računata tudi na sodelovanje z lokalno skupnostjo, saj je eden od ciljev urediti igralnico ali dnevni center, kjer bi uporabnikom storitve ponudili brezplačno.