Slovenija – St. Peterburg 5:0 je izid v zmagah na petih tekmah treh slovenskih klubov (Cimos, Gorenje, Celje) v zadnjih treh sezonah v ligi prvakov proti klubu iz mesta ob reki Nevi. Koprčani so v Rusiji zmagali s 35:26, v Bonifiki s 30:23, Velenjčani so v Rdeči dvorani slavili s 35:22, v gosteh z 32:25, piko na i pa so v soboto dodali pivovarji in skupno razliko v korist slovenskih klubov povišali na +45. Da St. Peterburg, ki je v zadnjih treh sezonah med evropsko elito na 30 tekmah doživel 24 porazov (še pet zmag in remi) in vedno izpadel že v skupinskem delu, ni mamljiv in atraktiven nasprotnik, so pokazali tudi gledalci, ki se jih je zbralo le okoli 1400.

Prve tri zadetke za ruske podprvake je dosegel 27-letni levi zunanji Eldar Nasirov, ki je bil poleti z nogo in pol že v Dinamu iz Minska, ki ga trenira Boris Denič. A v nikoli uradno pojasnjenih okoliščinah (neuradno naj ne bi zadovoljeval Deničevih igralskih meril) je zapustil Belorusijo in se vrnil v Rusijo. V igro pa se ni uspelo vrniti St. Peterburgu, ki je po zadnjem izenačenju na tekmi (5:5 v enajsti minuti) dve minuti kasneje zaostajal že za tri zadetke (5:8), sedem minut pred koncem prvega polčasa pa prvič za pet (7:12). Ruska zelo hitra igra je seveda terjala tudi davek pri učinkovitosti (v prvem polčasu 43 odstotkov, Celjani 62), za katero pa je bil »zaslužen« tudi vratar Matevž Skok, ki je v prvih tridesetih minutah zbral deset obramb ob kar 50-odstotni uspešnosti.

Slabo voljo ob drugi izključitvi stebra obrambe Vida Poteka v predzadnji minuti prvega polčasa je takoj popravila zadnja akcija pivovarjev v tem delu igre. Z igralcem manj so krenili v napad, kot strela z jasnega se je v črnem dresu namesto vratarja pojavil v polju Mate Lekai. Madžar je s strani stekel na šestmetrsko črto, dobil žogo in jo s podajo za hrbtom podaljšal do Davida Razgorja na levem krilu, ki je tik pred koncem zadel za 15:10. »Gotovi ste!« je navdušeno vpil eden domačih navijačev, ko je Ivan Slišković v prvi minuti nadaljevanja zadel za 16:10. A Rusi (imajo dva tujca, Kazahstanca Junisebkova in Belorusa Kišova) še niso bili »gotovi«, kajti sledil je že kar tradicionalen padec v igri gostiteljev, ki so ga tekmeci kaznovali s štirimi zaporednimi goli, zato je bil trener Matić prisiljen vzeti minuto odmora.

St. Peterburg je na prvi letošnji tekmi v ligi prvakov ob odprtju nove dvorane Arena Spartak s kapaciteto 7000 gledalcev (prej je igral v Čehovu) izgubil proti Veszpremu kar s 15:28, v Zlatorogu pa je petnajst zadetkov dosegel že po dobrih 37 minutah (15:18). Vseeno je nadaljevanje šele prve uradne tekme celjskih rokometašev v Zlatorogu v tej sezoni – razlog je bilo evropsko košarkarsko prvenstvo, ki je pivovarje potisnilo med brezdomce,– pripadlo gostiteljem, ki so imeli sredi drugega polčasa rekordno prednost (24:16). A ekipa trenerja Dimitrija Torgovanova, ki četrto sezono vodi St. Peterburg in ki se ga je zaradi dolgega in velikega nosu prijel vzdevek Ostržek, se je z igralcem manj v 53. minuti približala na minus štiri (21:25) in jezni Matić je spet zahteval minuto odmora.

Toda predvsem po zaslugi Skoka (skupaj 18 obramb) in levorokega Srba Nemanje Zelenovića so Celjani znova poskrbeli za varno prednost. Zelenović, ki zaradi poškodb v sredo ni igral v Ribnici, je bil že pred tekmo bolj podoben boksarju po težkem obračunu v ringu. Kljub zlomljenemu nosu (pravila EHF prepovedujejo nošenje zaščitne maske), velikemu hematomu na stegenski mišici in podplutbi okoli levega očesa je bil s sedmimi zadetki prvi strelec dvoboja v mestu ob Savinji, kar pet pa jih je dosegel od 41. minute dalje. Po enega je prispeval še v 57. in 58. minuti, za končnih plus sedem (v slogu spletne televizijske oddaje z naslovom 7edem, ki jo je celjski klub obudil po dobrem letu) in prvi evropski točki pa je poskrbel Mate Lekai.

»A zdaj verjamete, da St. Peterburg ni tako 'leva' ekipa, kot so mnogi mislili?« je novinarje nagovoril domači igralec Luka Žvižej in nadaljeval: »Nujno smo potrebovali točki in ju tudi dobili. Zato bo odslej vse lažje, zdaj bomo lahko igrali bolj mirno in neobremenjeno. Prikazali smo dobro in zrelo igro, predvsem v obrambi, medtem ko imamo v napadu še precej rezerv. Naredili smo tudi nekaj napak, a manj kot v Zagrebu.« Glavni zvezdnik St. Peterburga je 41-letni trener Dimitrij Torgovanov, dva metra visoki nekdanji krožni napadalec in reprezentant, ki je z Rusijo osvojil naslov olimpijskega (2000), svetovnega (1993) in evropskega prvaka (1996). Zaradi poraza se je jezni Torgovanov novinarjem najprej izogibal v mešani coni, nato pa ga ni bilo niti na obvezno novinarsko konferenco. Tja je Ostržek poslal kar svojega pomočnika Alekseja Izosina, ki pa ni bil niti zanimiv za novinarje niti zgovoren: »Vedeli smo, da gostujemo pri zelo dobri ekipi, a za morebiten uspeh smo naredili preveč napak v obrambi in napadu.«

Izidi 2. kroga v skupini A: Zaporožje – Zagreb 31:30 818:15), Celje PL – St. Peterburg 29:22 (15:10), Veszprem – Rhein Neckar 30:29 (17:14), vrstni red: Veszprem 4, Zaporožje 3, Celje Pivovarna Laško in Zagreb po 2, Rhein Neckar 1, St. Peterburg 0.