Po slavju novinca v motoGP Marqueza se sezona 2013 vse bolj nagiba k njegovemu končnemu zmagoslavju. Na 14. dirki sezone je namreč dosegel šesto zmago in še za pet točk povečal naskok pred tekmeci. Zdaj ima 278 točk, Lorenzo 239, Dani Pedrosa, ki je danes padel in ostal brez točk, je ostal pri 219, teoretično pa je štiri dirke pred koncem v igri še Valentino Rossi, a ima s 185 točkami bolj malo realnih možnosti.

Trenutek odločitve na dirki, ki bo morda odločil tudi skupni seštevek, se je zgodil v šestem krogu. Takrat sta se tovarniška sotekmovalca na Hondah Marquez in Pedrosa med prehitevalnim manevrom prvega, ki se je nekoliko uštel pri zaviranju, dotaknila; za mlajšega se je bližnje srečanje končalo brez posledic, Pedrosa pa je padel in končal dirko. Zanj je bila to še posebej trpka izkušnja, saj je prvič letos ostal brez uvrstitve, za nameček prav na svoj 28. rojstni dan.

Marquez je nato lovil Lorenza, ki je bolje startal in z drugega mesta (v soboto je sicer za Marquezom zaostal le stotinko) povedel. A močnejšega ritma Marqueza ni zdržal in osem krogov pred koncem ga je slednji prehitel, s tem pa tudi prišel do novih 25 točk, saj se je Lorenzo zadovoljil z zanesljivimi 20 na drugem mestu.

Prvič po dirki v Laguni Seci je na stopničke pripel tudi veteran Rossi, a se je moral za to, da je delal družbo Marquezu in moštvenemu sotekmovalcu Lorenzu, kar precej potruditi. Španec Alvaro Bautista ga je preganjal do konca, blizu pa sta bila tudi Nemec Stefan Bradl in Britanec Cal Crutchlow. A je Italijan znal obdržati majhno prednost in se veselil tretjega mesta.

"Start ni bil najboljši, a sem se nato vrnil. Ko sva se z Danijem dotaknila, je Jorge spet dobil nekaj prednosti, a se nisem predal. Vozil sem prav na meji, uspelo mi je privoziti si nekaj prednosti," je po dirki razlagal Marquez. Lorenzo je priznal, da se, potem ko ga je rojak prehitel, ni mogel več vrniti v igro za prvo mesto: "Imeli smo nekaj težav z nastavitvami. Tudi zato me je Marc ujel, skušal sem se ga držati, vendar je bil preprosto boljši."

Nicolas Terol je španski zmagovalec v razredu moto2, s čimer je dosegel drugo zmago sezone. Rojaka sta na zmagovalnem odru spremljala Esteve Rabat in Pol Espargaro. Vodilni v skupnem seštevku, Britanec Scott Redding, je bil četrti, zdaj ima 215 točk, Espargaro je drugi s 195, Rabat pa tretji s 171.

V najšibkejšem razredu moto3 je bil najhitrejši domačin Alex Rins pred rojakoma Maverickom Vinalesom in Alexom Marquezom. Še en Španec Luis Salom, danes je bil četrti, je z 259 točkami še obdržal skupno vodstvo, a se mu je Rins močno približal (250), španski vrh SP zaokroža še Vinales z 247 točkami.

Sezona se bo nadaljevala 13. oktobra v Maleziji.