Dogodka se je udeležilo 550 ljudi, sredstva v višini 4500 EUR, zbrana s prijavami na tek in hojo, pa bodo v celoti namenjena za nakup drobne opreme za anestezijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Samostojno slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna letos praznuje 15. obletnico delovanja. Temeljni cilj Europe Donne je vsem ženskam v Sloveniji zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje učinkovito zdravljenje in uspešno rehabilitacijo.

Teka in hoje za upanje, katerega častni pokrovitelj je Ministrstvo za zdravje, se je letos v Ljubljani udeležilo 50 otrok in 500 odraslih. Namen dogodka je osveščanje o najpogostejšem raku pri ženskah – raku dojk. V združenju Europa Donna Slovenija želijo z njegovo organizacijo opozoriti, da z redno telesno aktivnostjo, primerno prehrano, vzdrževanjem telesne teže, ohranjamo in skrbimo za svoje zdravje. V Ljubljani so skupaj z Brigito Bukovec, nosilko srebrne olimpijske medalje iz Atlante, že drugo leto zapored simbolično tekli tudi otroci. Z organizacijo teka za najmlajše želijo v Europa Donni javnost spomniti, da se skrb za zdrav način življenja začne že pri najmlajših.

»Že 10. zapored smo organizirali Tek in hoja za upanje. Da bi povečali osveščenost o najpogostejšem raku pri ženskah, da bi povezali vse generacije v skrbi za ohranjanje zdravja, da bi v prijetnem druženju zdravih in bolnih bolniki začutili, da niso sami s svojimi skrbmi. Da bi začutili veselje življenja in vsaj za nekaj časa odgnali vsakodnevne skrbi,« je povedala Mojca Senčar, predsednica združenja Europa Donna Slovenija. Obiskovalci so se lahko zabavali ob nastopih slovenskih pevcev in plesalcev, med katerimi so dogodek podprli tudi raper Rok Trkaj, Nuša Derenda, Tanja Žagar, plesna skupina Bolero in plesno-pevska skupina Medenke. Za otroke so bile organizirane številne plesne in ustvarjalne delavnice.