"To je zame res velika čast in se vam zahvaljujem za zaupanje. Pravo delo se začne šele zdaj. Kolesarski svet pozivam, da nastopa enotno, da bo lahko naš šport unovčil ves svoj potencial. Spremeniti moramo način vodenja zveze. Moje prvo dejanje v vlogi predsednika bo, da bom poskusil zagotoviti povsem neodvisen boj proti dopingu in se posvetoval tudi s Svetovno protidopinško agencijo," je takoj po izvolitvi povedal Cookson.

Kolesarji so novega predsednika dobili šele po dolgem zasedanju. Številni podporniki Britanca so dosedanjemu predsedniku očitali predvsem slabo delovanje na dopinškem področju in izpostavljali primer Armstrong. Zaradi tega sprva njegova matična zveza (švicarska, ker ima Irec tam stalno prebivališče) niti ni vložila kandidature, a je McQuaid nato dobil podporo Tajske in Maroka. A nazadnje je moral po tajnem glasovanju priznati premoč Britancu in sestopiti s predsedniškega mesta.

Zasedanja se je udeležil tudi predsednik slovenske kolesarske zveze Tomaž Grm. "Današnji dan je bil zelo težak. Kongres je trajal celo dopoldne in se prevesil v popoldne. Čutil se je velik boj za pozicije, oblast, moč ... dosedanji predsednik ni mogel sestopiti z oblasti, želel si je še en mandat. Na koncu, ko je bilo že zelo mučno in so odvetniki obeh strani po svoje razlagali pravilnike, je Coockson predlagal, da ne glede na morebitno spornost McQuaida glasujemo in to se je na koncu zgodilo," je dogajanje pospremil Grm, ki je v imenu kolesarske zveze Slovenije, tako kot druge evropske zveze, podprl novega predsednika: "Upali smo v Brianovo zmago. Uspel nam je velik met."

Izvolitev novega predsednika Ucija je pozdravil tudi Travis Tygart, izvršni direktor ameriške protidopinške agencije Usade, ki je imel levji delež pri razkrivanju nečednosti Lanca Armstronga. "Usada pozdravlja glas kolesarstva za novo in čistejšo prihodnost športa. Izidi teh volitev kažejo, da bodo pošteni športniki znova nekaj veljali," je dejal Tygart.