Stara modrost veli, da moramo od kmeta odnesti, kolikor nam da, »pa če kaj pri riti poči«. Le da kmet oziroma lastnik gozda v tem primeru niti ne ve, da nam je kaj dal. In tu se utegne zaplesti, zato s količinami ni dobro pretiravati. Gobe je konec koncev priporočljivo jesti le v zmernih količinah in še to zgolj tiste, ki jih res poznamo in smo jih po možnosti nabrali sami. Obstajajo gobe, ki so užitne le, če jih pravilno pripravimo, v nasprotnem primeru pa so lahko usodne. Nekatere med njimi lahko brez škode zaužijemo le enkrat v življenju, že v drugem poskusu, morda šele čez dvajset let, pa je lahko ista vrsta gob pogubna. Že pred davnimi leti so pisali o zastrupitvah z njimi. Leta 54 pr. n. št. je tako gobova malica, ki mu jo je pripravila žena Agripina, ugonobila rimskega cesarja Klavdija. Podobno se je leta 1534 pripetilo papežu Klementu VII. in leta 1740 Karlu VI. Nenapisano zlato pravilo velja, da nabranih gob, predvsem že zrezanih, nikoli ne podarjamo znancem in prijateljem ter jih od njih ne sprejemamo. Ko so gobe že očiščene in razkosane, jih namreč ni več moč pravilno prepoznati in se prepričati, da med njimi ni kakšne strupene. Gob nikoli ne pogrevamo, saj lahko povzročimo izločanje strupenih snovi in nemalokrat se zgodi, da se ljudje zastrupijo z užitnimi gobami le zato, ker so jih pogreli. Če za pripravo jedi uporabimo zamrznjene, jih pred tem nikoli ne odtalimo do konca. Poznamo tudi gobe, ki jih lahko uživamo surove, denimo vse vrste kukmakov, navadno ledenko in zelenkasto golobico.

Gobe s kozjim sirom v solati

Potrebujemo 500 g mešanih gob, 500g črnih trobent, 2 šalotki, 125 g čvrstega kozjega sira, nekaj žlic olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet poper, 1 strok česna, 5 vejic peteršilja.

Gobe očistimo in zrežemo na približno 5 milimetrov debele lističe. Črne trobente očistimo in narežemo. Česen drobno sesekljamo. Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo olivno olje, dodamo mešane gobe, ki jih posolimo in med občasnim mešanjem pražimo 3–5 minut. Ko se gobe zmehčajo in vpijejo večino maščobe, dodamo narezane črne trobente ter sesekljana šalotko in česen. Temperaturo znižamo, sestavine pa pražimo le kakšno minuto ali dve, le toliko, da se novo dodane sestavine segrejejo. Ponev odstavimo, vsebino po okusu solimo in popramo. Na vrh nadrobimo sir in sesekljan peteršilj, premešamo, stresemo v skledo in ponudimo kot toplo predjed ali prilogo pečeni perutnini.

Dušene gobe po sredozemsko

Potrebujemo 200 g mešanih gob, 2 paradižnika, 1 skodelico izluščenega graha (ali iz konzerve), 1 večjo čebulo, 2 žlici limonovega soka, 4 žlice olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet poper ali zdrobljen čili, 2 stroka istrskega česna, 3 vejice peteršilja.

V lonec vlijemo nekaj žlic olivnega olja in dodamo sesekljano čebulo. Pristavimo in ko zadiši, dodamo narezane gobe in paradižnik, strt česen in limonov sok. Pokrijemo in dušimo 5 minut. Grah stresemo na gobe. Sestavine posolimo in pokrite dušimo še 15 minut. Peteršilj drobno sesekljamo in ga skupaj s poprom dodamo ostalim sestavinam. Premešamo, odstavimo in ohladimo. Ponudimo kot hladno predjed z popečenimi kruhki, olivami, narezanimi kumarami in sirom.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)