Jasno je bilo, da bodo standardi, ki sta jih v 21. stoletju na svetovnih prvenstvih v gimnastiki postavljala Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan, prej ali slej postali nedosegljivi. Vrhunec njunih skupnih uspehov je bil Melbourne 2005, ko sta se oba vrnila domov z zlatima kolajnama. Vse do leta 2007 v Stuttgartu, kjer je bil Mitja Petkovšek vnovič svetovni prvak na bradlji, Aljaž Pegan pa podprvak na drogu, sta pet let serijsko osvajala odličja. Odtlej je malha kolajn na »šampionatih« prazna, slovenski telovadci pa so zbrali tri finalne uvrstitve.

V Belgiji bo od 30. septembra do 6. oktobra tekmovala izkušena peterica. Teja Belak bo reševala žensko čast, tekmovala pa bo na preskoku, bradlji in gredi. Telovadka Zelene jame se je aprila kot prva Slovenka na evropskih prvenstvih na posameznem orodju uvrstila v finale, za nastop na svetovnem prvenstvu pa je oba skoka dodatno otežila. Z njima bo tvegala napako, a takšna je pač edina možna pot do vrhunske uvrstitve.

»Fantje so relativno dobro pripravljeni. Nekaterim bi sicer bolj ustrezalo, če bi bilo svetovno prvenstvo na koncu spomladanskega dela sezone, a tako pač je. Rok Klavora se bo na parterju predstavil z novo sestavo, prav tako Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Mitja Petkovšek na bradlji. Sestave je otežil tudi Alen Dimic v mnogoboju. Za Dimica pomeni Antwerpen korak na poti do uvrstitve na olimpijske igre v Rio de Janeiro, njegov cilj v mnogoboju pa je, da zbere med 84 in 85 točkami. Naš ekipni cilj je, da se uvrstimo v dva finala, za kar imata največ možnosti Mitja in Sašo. Realen domet Roka na parterju je uvrstitev do 20. mesta,« je moč slovenskih telovadcev ocenil trener Edvard Kolar.

»Pred generalko za svetovno prvenstvo, tekmo svetovnega pokala v Osijeku, sem imel težave z vratom. Do tik pred zdajci sem kolebal, ali bi se tekme udeležil ali ne, na koncu pa sem se odločil, da vendarle odpotujem. Izkazalo se je, da sem se odločil pravilno. Izvajal sem sestavo z izhodiščno oceno 16,8, prejel pa sem nekoliko nižjo oceno, kot sem si želel. A bistvenega pomena je bilo, da sem se prepričal, da lahko prejmem oceno okrog šestnajstice, kar pomeni, da lahko na največji tekmi dosežem vrhunski rezultat. Prepričal sem se, da sem konkurenčen za vrh, in ta popotnica je pred začetkom najlepša,« napoveduje Sašo Bertoncelj, dvakratni finalist SP na konju z ročaji.

V novi vlogi se bo v Antwerpnu znašel Aljaž Pegan, ki bo imel vlogo vodje delegacije. Pegan je po športni upokojitvi našel skupni jezik z Gimnastično zvezo Slovenije, v kateri je trenutno nekakšen promotor svoje športne panoge. Toda trg, na katerem deluje, je bržčas premajhen, zato se Pegan spogleduje, da bi prevzel podobno funkcijo v Svetovni gimnastični organizaciji (FIG). »Znašel sem se v drugačni vlogi in kar čudno se počutim, ko poslušam telovadce in telovadko, kakšne želje imajo na prvenstvu, sam pa se bom prvič znašel na mestu vodje tekmovanja. Verjamem, da bo spremljanje njihovih nastopov zame vsaj tako ali še bolj stresno, kot je bilo, ko sem bil še aktivni telovadec,« pravi Aljaž Pegan. »Ko sem končal športno pot, sem dobil pismo predsednika FIG Bruna Grandija, v katerem je omenjal, da bi lahko na drugi življenjski poti delal tudi za mednarodno organizacijo. V slovenski zvezi smo se pismu odzvali in Grandi me je v Antwerpnu povabil na sestanek. Kaj se bo iz njega izcimilo, ne vem, vsekakor pa ga pričakujem z zanimanjem,« je sklenil Pegan.