»Če so nas Finci premagali v košarki na evropskem prvenstvu v Sloveniji, jih bomo pa mi v rokometu,« je pred Rdečo dvorano s steklenico piva v roki napovedal eden domačih navijačev. A njegova izjava je imela »lepotno« napako: Drott ne prihaja iz Finske, ampak iz pristaniškega mesta z nekaj več kot 60.000 prebivalci na Švedskem. Medtem ko je priletni gospod razočaral z znanjem zemljepisa, so razočarali tudi njegovi kolegi in kolegice z obiskom tekme: na tribunah se jih je zbralo le okoli 800, kar je vsaj 300 manj kot na sredinem derbiju s Celjani.

Drott, ki se je po trinajstih letih spet uvrstil v ligo prvakov, v ekipi pa nima niti enega tujca, se lahko pohvali s petimi reprezentanti Švedske v mlajših selekcijah in enim v članski. To je desnokrilni Anton Halen, ki je v Rdeči dvorani v hitrih (pol)protinapadih pridno polnil domačo mrežo in se do 15. minute že šestkrat vpisal med strelce, do 22. pa sedemkrat. A na srečo so imeli slovenski prvaki »bombarderja« Klemna Cehteta, ki je v prvem polčasu dosegel sedem zadetkov, v zadnji minuti tega dela igre pa je poskrbel za cepelin, po katerem je Niko Medved dosegel najvišjo prednost Gorenja do odmora (19:16).

Tudi v nadaljevanju so zadetki na obeh straneh padali kot po tekočem traku, za dvig temperature je poskrbela plesna skupine Zvezdice, Velenjčani pa so si rekordno prednost priigrali pri 28:24 v 43. minuti. A Skandinavci (Drottov dres so nekoč nosili takšni asi, kot so Magnus Andersson, Ola Lindgren, Bengt Johansson..., v drugi polovici sezone 2010/11 tudi Celjan Miha Gorenšek) so se dvakrat približali le na gol zaostanka: najprej pri 27:28, nato še pri 31:32 dve minuti pred koncem, čeprav je v domačih vratih blestel Emir Taletovič, v polju pa je neusmiljeno zadeval Niko Šoštarič. A na začetku predzadnje minute je zadel Jernej Papež, z dvema zaporednima goloma pa je zadnja žeblja v polprofesionalno ekipo Drotta (nekateri igralci hodijo tudi v službo) zabil Cehte.

»Švedi igrajo hitro in agresivno, toda Celjani so bili v sredo v Velenju v obeh elementih boljši od Drotta. V tekmo smo šli malce prestrašeno, gostom pa je vse uspevalo in so nas pridno 'kontrirali'. V napadu smo bili učinkoviti, slabše pa smo igrali v obrambi. Upal sem, da bo v drugem polčasu drugače, a smo se še naprej mučili. Igrali smo se s svojimi živci ter živci trenerja in navijačev, a se je dobro izšlo,« je ocenil Klemen Cehte, z 12 zadetki iz 15 poskusov prvi strelec tekme. Vratar Emir Taletovič je zbral 15 obramb, v igro pa je vstopil sredi prvega polčasa namesto Benjamina Burića, ki je do takrat zbral le dve obrambi: »Ni pomembno, ali gre Buriću ali meni, najpomembneje je, da smo zmagali. Kljub zmagi moramo svojo igro dvigniti na precej višjo raven, posebno v obrambi. No, tudi v napadu smo zgrešili preveč 'zicerjev', a na srečo to ni bilo usodno. V naši igri se je pokazala utrujenost po derbiju s Celjani, verjetno pa smo Švede tudi malce podcenjevali.«

Ulf Sivertsson je trener Drotta od leta 2009, pred tem pa je bil šest sezon v Koldingu na Danskem, s katerim je šest sezon nastopal tudi v ligi prvakov. »Kljub porazu sem zadovoljen. Pred začetkom lige prvakov so nas skoraj vsi označevali za avtsajderja v skupini. A mislim, da smo z igro v Velenju dokazali, da ne bomo topovska hrana. Imamo zelo mlado in neizkušeno zasedbo, prav zaradi tega pa smo v odločilnih trenutkih proti Gorenju naredili preveč napak,« je dejal trener 11-kratnih prvakov Švedske Ulf Sivertsson, ki ima v svoji ekipi rokometni biser: to je 200 centimetrov visoki levi zunanji igralec Philip Stenmalm, ki je bil na letošnjem SP za mladince v Bosni in Hercegovini, ko je Švedska postala prvak, izbran za MVP tekmovanja.

V skupini D je Flensburg doma premagal Aalborg z 31:27, Hamburg pa je bil v gosteh boljši od La Rioje (33:24).