Naslov svetovnega prvaka v barvah belgijske ekipe Omega Pharma so v multinacionalni zasedbi ubranili Nemec Martin, Nizozemec Terpstra, Poljak Kwiatkowski, Francoz Chavanel, Slovak Velits in edini Belgijec Vandewalle. Sponzorji z globalnimi interesi bodo zadovoljni. Posebno, ker se to dogaja pred publiko, ki naj bi po napovedih organizatorjev iz Firenc dosegla skupno številko milijon in pol le ob cesti.

Šesterica Adrie Mobil je sodila med najbolj lokalne, čeprav sta bila zraven Hrvata Rogina in Maltar. Le sedem izmed 35 ekip je imelo kolesarje z enakimi potnimi listi, med njimi le ena elitna, ruska Katjuša. Proračun kluba dosega desetino slabših ekip in vsega odstotek tistih najbogatejših z Omego. Tako bi se v vseh ozirih pisala še ena zgodba o uspehu v svetu. A kaj, ko v deželi na sončni strani Alp kolesarje novomeške ekipe še vedno delijo na naše in tujce. Se dogaja, da so v rezultatih Tomaž Nose, Matej Mugerli in druščina debelo zasenčeni, Radoslav Rogina kot tujec na tenko. Ja, kot bi v zasedbi nogometašev Maribora šele od preteklega tedna ime Marcos Tavares začeli pisati v krepkem tisku. Nepredstavljivo, kajne?

V ekipnih športih pač nihče ne dela razlik, v kolesarstvu pač. A bolj kot ločevanje na nacionalni osnovi bi si upal soditi, da gre za nerazumevanje športne panoge. Globalno in lokalno. Test za Dolenjsko bo hitro tu. Ko bodo v deželi cvička razglašali najboljšo ekipo leta 2013, bodo kolesarje Adrie Mobil, dvajsete ekipe sveta v enotni konkurenci, najverjetneje znova prezrli, kot so jih lani. Nič neobičajnega; v svetu tekmujemo globalno, doma se v skladu z običaji (za)senčimo lokalno.