Hercogova je preskočila obe kvalifikacijski oviri za uvrstitev v glavni žreb turnirja. Dvaindvajsetletna teniška igralka je najprej premagala domačinko Eri Hozumi s 6:1, 6:2, nato pa je padla še Bolgarka Cvetana Pironkova, ki jo je izločila v dveh nizih z izidom 6:4, 6:2.

Hercogovo, 82. igralko na lestvici WTA, v 1. krogu turnirja čaka na papirju boljša tekmica, s katero sta se na teniških igriščih že večkrat srečali. Šestindvajsetletna Čehinja, ki je trenutno na 36. mestu svetovne teniške lestvice, je dobila tri od skupno štirih obračunov s Hercogovo, nazadnje je bila uspešnejša v četrtfinalu peščenega turnirja v Nürnbergu. Edinkrat pa je Hercogova slavila leta 2010, ko je bila od Šafarove uspešnejša v 2. krogu OP Francije. Šafarova v Tokio prihaja z velikim uspehom s turnirja WTA v Quebecu, kjer je v finalu premagala Novozelandko, rojeno v hrvaškem Splitu, Marino Eraković za peto lovoriko na turnirjih WTA.

Na turnirju bo nastopila tudi najuspešnejša Slovenka v konkurenci dvojic Katarina Srebotnik. Velenjčanka se je za nastop v Tokiu znova povezala z odlično srbsko teniško igralko Jeleno Janković, s katero sta tretji nosilki turnirja. V 1. krogu bo srbsko-slovenska kombinacija loparja prekrižala z ameriško navezo Raquel Kops-Jones in Abigail Spears. Jankovićeva igra tudi v konkurenci posameznic.

Prva nosilka turnirja je Belorusinja Viktorija Azarenka.