Sredina ligaška generalka v Rdeči dvorani med najboljšima slovenskima kluboma se je končala z zmago Gorenja s 30:28, čeprav so pivovarji sredi drugega polčasa vodili s 25:22 in imeli igralca več. »V končnici so imeli fantje prave in bistre glave ter se niso vdali. V prvem polčasu so nas Celjani mučili s hitrimi (pol)protinapadi in hitrim izvajanjem sredine igrišča, ker so vedeli, da v prehodu iz napada v obrambo menjamo dva igralca. Ko smo se začeli pravočasno vračati v obrambo in jo strnili, smo naredili preobrat. Na zadnjem treningu pred derbijem se nam je sicer podrl sistem igre v obrambi, saj se je poškodoval Luka Dobelšek. Zato smo morali na položaj drugega v obrambi postavljati leva krila, ki pa so svojo nalogo dobro opravila,« je derbi opisal domači trener Ivan Vajdl, ki je tako poskrbel za nadaljevanje zmagovitega niza proti Celjanom: ti v ligi niso premagali Gorenja že od 13. maja 2011!

Kljub rekordnemu prestopnemu roku v klubski zgodovini (deset prihodov, osem odhodov) Vajdl med svojim drugim mandatom v Gorenju – prvič je bil trener med letoma 2002 in 2005 – na letošnjih 16 tekmah še ne pozna poraza: v pripravljalnem obdobju 12 zmag in en remi, v domači ligi tri zmage (Slovan, Ribnica, Celje). »Zaradi odhoda skoraj vseh nosilcev igre in prihoda množice mladih in neuveljavljenih igralcev me to preseneča. A v kratkem času so se fantje dobro vključili v sistem igre. Morebiti smo malce prehitro prišli v formo, kajti v pripravljalnem obdobju smo kar leteli po igrišču. Proti Slovanu in Ribnici smo nekoliko padli v igri in se mučili, a proti Celjanom smo spet bili pravi,« ocenjuje Vajdl, na bolniški pa sta Dobelšek (koleno) in Rok Golčar (počeno rebro).

Drott se je v ligo prvakov uvrstil skozi kvalifikacije: na prvi tekmi je izgubil proti Eschu v Luksemburgu s 26:30, doma pa zmagal s 23 zadetki razlike (37:14). Edini posnetek, s katerim razpolagajo v velenjskem taboru, je s tekme v Luksemburgu. »Drott je za nas vseeno velika neznanka, prav tako ne vemo, kaj se je dogajalo na povratni tekmi. Švedi igrajo obrambo 6-0 in imajo hitre (pol)protinapade, v napadu se vse vrti okoli zunanje linije. Za izpolnitev cilja – četrto mesto v skupini in osmina finala – potrebujemo zmago,« se zaveda Vajdl, ki bo poleg Drotta potreboval še eno »žrtev«, ki bo zaostala za Gorenjem v skupini D. Po njegovem mnenju je to danski Aalborg ali španska La Rioja, kajti nemški dvojec (Hamburg, Flensburg) je premočan.

»Boli, poraz seveda boli. Sem jezen in razočaran. Prišli smo po zmago, a zaradi zgrešenih zicerjev, kar se nam dogaja že dlje časa, smo izgubili,« je bil zaradi neuspeha v Velenju in slabe popotnice pred evropskim obračunom v Areni v Zagrebu razočaran celjski trener Vladan Matić, ki je moral v ligi že devetič zapored priznati premoč Gorenju in ki noč po tekmi ni zatisnil očesa. Vseeno upa, da poraz ne bo pustil (pre)velikih posledic na njegovih igralcih (morda pa bo vplival pozitivno, se tolaži Matke) pred obračunom s 23-kratnim hrvaškim prvakom Zagrebom, neprekinjeno od leta 1991.

Pivovarji so v Evropi prav z Zagrebčani (poleg Barcelone) odigrali največ tekem, kar dvanajst, bilanca pa je pet zmag Slovencev, šest Hrvatov in en remi. Zadnjič sta se kluba pomerila v sezoni 2008/09, ko je Zagreb proti četi trenerja Toneta Tislja dobil obe tekmi (25:22 v gosteh, 31:18 doma). »Zagreb igra doma in je v vlogi favorita, a to vlogo bo moral upravičiti tudi na igrišču. Med ekipama ni skoraj nobenih skrivnosti, njihove prednosti pa so večja izkušenost igralcev, domača dvorana in številni navijači. Ali bo naša pogumna, pametna, borbena in učinkovita igra dovolj za točko ali celo dve, pa bomo videli na tekmi,« se zaveda Matić, katerega moštvo bodo v Areni (vstop prost, pričakujejo okoli 10.000 gledalcev) spodbujali najmanj trije avtobusi organiziranih navijačev.

Celjski ligaški tekmi v Velenju in pred tem v Novem mestu si je v živo ogledal tudi Zagrebov strokovni štab s trenerjem Borisom Dvoršekom in pomočnikom Zlatanom Saračevićem na čelu. Hrvati so lani izpadli že po skupinskem delu, letos nimajo nobenega tujca (Slovenec David Špiler je odšel v Belorusijo), trener dvakratnih prvakov Evrope Boris Dvoršek pa meni: »Ogledali smo si veliko tekem Celjanov in mislim, da nas ne morejo z ničemer presenetiti. Med pripravami smo jih že premagali in upam, da se bo to ponovilo tudi v Evropi. Imamo mlado, a ne neizkušeno ekipo. Celjani bodo verjetno naš najhujši tekmec v boju za tretje mesto v skupini A, kajti Veszprem in Rhein Neckar sta premočna. V Zagrebu smo favoriti proti Celjanom, a tudi oni bodo proti nam v Zlatorogu.«