Vsi, ki jih zanima praksa pri Evropskem ekonomsko-socialnem odboru (EESC) v Bruslju, se lahko prijavijo na tri- ali petmesečno prakso na področju kmetijstva, okolja, ekonomije, transporta, energije, prometa, družbenih zadev, zunanjih odnosov, enotnih evropskih trgov in podobno.

Pogoj za pridobitev prakse je diploma in znanje vsaj še enega tujega jezika. Praksa je plačana, in sicer prejme praktikant/-ka približno 1000 evrov na mesec. Za prakse od 16. februarja 2014 pa do 15. julija 2014 je rok za prijavo 30. september.

Vroči ponedeljek tudi za študente komunikologije

Študenti ekonomije, ki iščejo možnosti za plačano pripravništvo v tujini, se lahko za opravljanje prakse prijavijo na Inštitut za referenčne materiale in meritve Združenega raziskovalnega centra Evropske komisije, kjer iščejo pripravnika za izvajanje analiz stroškov in koristi. Praksa poteka v belgijskem mestu Geel in se začne 1. oktobra, traja pa eno leto. Rok za prijavo je 23. september.

Prav tako do ponedeljka imajo čas za prijavo tudi študenti komunikologije z odličnim znanjem angleščine, ki se zanimajo za trajnostni turizem in bi radi odšli na prakso v Bruselj. Organizacija Earth ponuja neplačano pripravniško mesto za dobo od treh do šestih mesecev. Praksa se bo začela 4. novembra, pogoj za prijavo pa je status študenta, zanimanje za politiko EU, odlično znanje angleškega jezika, zanimanje za odgovoren turizem, samoiniciativnost in pripravljenost za učenje.

Študenti oziroma diplomanti komunikologije ali marketinga se lahko prijavijo tudi na trimesečno prakso pri Evropskem združenju izdajateljev varnostnih papirjev, ki prav tako deluje v Bruslju. Tam se bodo imeli priložnost seznaniti z lobiranjem na ravni EU ter spoznavati zakonodajne postopke EU. Izbrani kandidat bo prejemal 380 evrov mesečnega nadomestila. Rok za prijavo je 23. september.

Devetmesečno prakso na področju odnosov z javnostmi ponuja tudi Easyjet. Pogoj za prijavo je diploma iz komunikologije, novinarstva, ekonomije, mednarodnih odnosov ali sorodnih ved. Praksa poteka v londonskem letališču Luton. Rok za prijavo je 27. september.

Po izkušnje na področju marketinga

Študenti z dobrim znanjem angleškega jezika, ki menijo, da bi se dobro znašli v marketinški ekipi, pa imajo med drugim tudi priložnost, da se pridružijo marketinški ekipi za kozmetiko svetovno znanega podjetja Henkel. Praksa poteka v Düsseldorfu, in sicer od tri do šest mesecev, in je plačana. Prednost imajo kandidati z znanjem nemškega jezika. Henkel prav tako v svoje vrste vabi študente, ki iščejo izzive na področju človeških virov na globalni ravni. Tudi ta praksa poteka od tri do šest mesecev, začne pa se novembra. Pogoj za prijavo je status študenta in dobro znanje angleškega jezika, medtem ko znanje nemščine za to mesto ni nujno.

Motiviranega kandidata za opravljanje prakse na oddelku za Srednji vzhod in severno Afriko išče tudi Sekretariat mednarodne organizacije za preprečevanje korupcije Transparency International. Šestmesečna praksa poteka v Berlinu, začne pa se 2. decembra oziroma 6. januarja. Praktikant prejme 450 evrov mesečnega nadomestila. Rok za prijavo je 11. oktober.

Do konca oktobra pa imajo čas za prijavo na prakso v Evropskem forumu za družbeno odgovorne naložbe vsi, ki bi želeli tam opravljati petmesečno obvezno in neplačano prakso. Izbrani kandidat kljub vsemu prejme denar za mesečno vozovnico in plačilo prevoza do Bruslja. Zadolžitve praktikantov bodo pomoč pri pripravi poročil, novic, publikacij, ažuriranje spletne strani, pomoč pri organizaciji dogodkov, spremljanje zakonodajnih sprememb na področjih, ki so zanimiva za organizacijo, udeležba na sestankih in dogodkih. Motivacijsko pismo in življenjepis lahko zainteresirani pošljejo na admin@eurosif.org (zadeva: Internship – tvoje ime in priimek). Praksa se bo začela januarja.