»Projekt MBajk je športna zveza prijavila na Evropski prestolnici mladih, nato pa nas je povabila k sodelovanju,« nam je razložil Josip Rotar iz Mariborske kolesarske mreže. Javnost so pred meseci zaprosili, naj jim podarijo svoja odslužena kolesa. Zbrali so jih približno 40, ki so jih v minulih tednih razstavili, očistili, popravili in prebarvali v vijolično-rumeno barvno kombinacijo. Nastala je »flota« koles, ki bodo parkirana na petih kolesarskih informacijskih točkah po mestu. V prvi fazi bo tam na voljo 15 koles, do konca leta pa bi se jim pridružila še vsa druga podarjena kolesa, ki si jih bo mogoče brezplačno izposoditi za največ teden dni.

»MBajk bo prispeval k boljši mobilnosti, večji ekološki ozaveščenosti v mestu in k bolj zdravemu načinu življenja,« je prepričan Janez Fece, vodja projekta MBajk. »Hkrati bo skušal spodbujati posameznike k skrbi in vzdrževanju celotne infrastrukture, da bodo lahko vsi prebivalci Maribora brezskrbno uporabljali cela in varna kolesa.«

Ljubiteljem kolesarjenja se je ta teden približalo tudi štajersko vinorodno podeželje, saj si je zdaj možno brezplačno izposoditi skupaj 26 električnih koles, nabavljenih pod okriljem projekta KULeBIKE, ki bo okrepil turistično ponudbo v občinah Maribor, Šentilj, Pesnica, Kungota in Duplek. Kolesa si je mogoče izposoditi na petih lokacijah v Jakobskem Dolu (vinogradniki Mulec, Žmavc, Bračko, Senekovič in Turistično-vinogradniško društvo Jakob), na vinogradništvu Horvat v Počehovi, na turistični kmetiji Gaube na Špičniku, pri izletniški kmetiji Slanič v Žikarcah in na kmetiji Kušter v Svečini.