Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec začenja novo sezono z nedeljsko premiero projekta Was haben Sie gegen Bauern, gnädige Frau? – Kaj imate proti kmetom gospa? je vprašal, preden je ubogal njeno željo, ki je nastal s finančno pomočjo organizacije Con tempus, ki deluje kot platforma sodobnih umetnosti. Doslej je med drugim podprla muzej sodobne umetnosti Mumok na Dunaju, Pinakoteko moderne umetnosti v Münchnu, letos pa je pozornost namenila avstrijskemu paviljonu na Beneškem bienalu, graškemu festivalu Štajerska jesen in Carmini Slovenici.

Glasba je v novem projektu elektronsko progresivna, njen avtor je ameriški skladatelj Jacob Cooper, besedilo pa temelji na dramskem besedilu Heinerja Müllerja Germania 3. Po prepričanju Šilčeve je Müllerjev tekst, ki je izšel posthumno leta 1995, zelo aktualen, saj se ubada s kritiko modernosti, predvsem modernosti zahoda, ob tem pa kontekstualizira Nemčijo kot območje gospodarske moči, prostora povojne imigracije in zato raznih oblik bolečine in trpljenja v sodobni zgodovini po 2. svetovni vojni. V predstavi, v kateri poleg pevk komorne zasedbe Carmine Slovenice nastopa hrvaški igralec Vilim Matula, je ustvarila imaginarni prostor, razlaga Šilčeva: globoko čuten, intelektualen in virtualen – kot estetsko predstavljanje bolečine in trpljenja.

Premiera uprizoritve bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Sprva je bila za 26. september predvidena tudi mariborska repriza, ki pa je bila pred dnevi odpovedana. Razlog: recesijsko rezanje sredstev, ki jih Mestna občina Maribor namenja projektom s področja kulture – Carmina Slovenica je letos prejela kar 65 odstotkov manj denarja v primerjavi z letom 2011, redno financiranje dejavnosti zbora pa je bilo skrčeno za tretjino. »Vzrok krčenja je očitno v odločitvah o drugačni viziji kulturne politike mesta. Ali pa te vizije sploh ni in se zato lahkomiselno posredno ukinja najvidnejše akterje. In to brez dialoga z njimi,« je ogorčena Šilčeva. »Očitno niso prav nič pomembne ne najvišje možne reference ne številne nagrade doma in po svetu, niti nastopi na najuglednejših odrih po vsem svetu niti odlične strokovne ocene v najvidnejših svetovnih medijih. Maribor ima svoj vrednostni sistem: čim prej se rešiti vseh in vsega, kar je uspešno in izstopa! In najbrž je to tisto najbolj 'trajnostno' po EPK, o čemer lahko v Mariboru sedaj govorimo.«

Zato pa za pozitivne novice skrbi mednarodna uspešnost delovanja Carmine Slovenice. Že jeseni se odpravljajo na dve gostovanji: v poljskem Lublinu bodo nastopili s projektom When the mountain changed its clothing, v Berlinu pa bodo gostovali s projektom Placebo.