Čilić je bil pozitiven aprila na turnirju ATP v Münchnu, ko so v njegovem teles našli poživilo nikethamid, ki pomaga pri dihanju. Iz zveze ITF so sporočili, da je "Čilić nevede zaužil prepovedano sredstvo, ko je v lekarni kupil tablete glukoze, pri čemer ni imel namena goljufati in s na nedovoljen način pomagati pri športu".

Štiriindvajsetletnik, leta 2010 deveti igralec na svetovni lestvici, ni zaigral vse od junija, ko je po objavi pozitivnega dopinškega testa predal dvoboj drugega kroga v Wimbledonu.

"Glede na vse, kar je bilo zapisano v medijih, lahko potrdim, da je bil moj vzorec pozitiven. Po zaslišanju 13. septembra se je sodišče ITF odločilo, da me kaznuje z devetmesečnim suspenzom," je v sporočilu za javnost zapisal Čilić in že napovedal pritožbo: "Na odločitev sodišča ITF se bom kmalu pritožil na Mednarodno športno razsodišče Cas v Lozani."

"Tudi zaradi pritožbe za zdaj ne smem komentirati primera v podrobnosti, lahko pa potrdim, da so razlog za pozitiven test tablete glukoze, ki sem jih kupil v lekarni v Franciji. Nisem vedel, da vsebujejo prepovedano sredstvo. Dokler postopki trajajo, žal ne morem dati kakšnih podrobnejših komentarjev. Rad bi poudaril, da nikoli v življenju nisem zavedno ali namerno posegel po prepovedanih sredstvih. Zelo sem proti zlorabi poživil, ki pomagajo do boljših športnih dosežkov," je še zapisal Čilić.