Benjaminu Savšku so se v Pragi uresničile sanje. Doslej mu je med lovorikami manjkala kolajna s svetovnega prvenstva, ki si jo je danes priboril z brezhibno vožnjo, kljub zelo težkim razmeram na progi. V finalu so le trije kanuisti s progo opravili brez napak, Savšek je bil med njimi. Če ne bi v 23. vratih, zadnjih protitočnih, napravil napake, ko ga je odneslo prenizko, bi se zdaj kitil z naslovom "mistra sveta" - svetovnega prvaka v češkem jeziku.

Kljub temu je poskrbel za velik uspeh slovenskih kanuistov, posebej po tem, ko se v petkovem polfinalu ni izšlo kajakašem, ki so ostali brez finala. Savšek je danes točno po 30 letih ponovil uspeh svojega trenerja, Jožeta Vidmarja, slednji je leta 1983 na SP v Meranu osvojil edino kanuistično kolajno na svetovnih prvenstvih doslej.

"Boril sem se do konca, proga je bila res težka, v spodnjem delu mi je primanjkovalo moči, potem me je še odneslo nekoliko prenizko. Ko sem prišel v cilj, sem imel nekaj grenkega priokusa, a sem potem videl, da so tudi ostali imeli težave v spodnjem delu. Res sem vesel, da sem si prigaral to kolajno in da mi je v finalu uspelo odpeljati brezhibno," je po bronu povedal Savšek.

Čeprav je vedel, da bo potrebno za odličje veslati brez napak, hkrati pa tudi hitro, se s tem ni obremenjeval. Izkoristil je večji razmak med polfinalom in finalom, prej sta bila oba na sporedu isti dan, tokrat na različna dneva, se še enkrat osredotočil na zadnjo vožnjo in stopil na zmagovalni oder. "Poskusil sem peljati čim bolj natančno, vzel sem si dovolj časa za vrata, imel sem čoln pod nadzorom, vse to, da ne bi bilo dotikov. Zaradi zahtevnosti proge pa je težko odpeljati brez napake. Prav mi je prišlo, da je bil polfinale včeraj. Tako sem si odpočil in se danes osredotočil na finale. Izkoristil sem tudi dobro startno pozicijo, saj nerad startam kot zadnji, torej z najboljšim časom polfinala," je še povedal Savšek.

V finalu je danes veslal tudi Anže Berčič. Slednji je že z uvrstitvijo v finale dosegel uspeh kariere, a se na zadnjo vožnjo ni podal z belo zastavo. Napadal je od vsega začetka, a si ob preveliki želji prislužil tri dotike, kar je bilo preveč za uvrstitev na zmagovalni oder. Zaradi mladosti, sam zmeraj poudarja, da je mladost norost, s čimer imajo mlajši veslači v primerjavi z izkušenimi velikokrat tudi prednost, je pred njim še precej uspešnih sezon. Prvenstvo se je komaj končalo, Berčič pa že razmišlja o tem, kako bo zdaj do zime čim večkrat prijel za veslo, trdo oddelal zimski trening, da bo nato spomladi spet "letelo".

"Finale se mi ni iztekel, kot sem si zadal. Na desetih vratih sem naredil napako, kar me je malo vrglo iz tira. Potem sem v nadaljevanju, namesto da bi šel naravnost, obrnil na 'rikverc', napravil po progi še nekaj dotikov, a za prvi finale na SP sem zadovoljen, sploh glede na to, da mi ta proga ne leži. Ta uvrstitev je bila super za zaključek sezone, zelo pa sem vesel tudi za Benjamina, da mu je uspelo. Letos si sam zase nisem predstavljal, da bom tako napredoval, osvojil sem precej kolajn, pred začetkom sezone bi kar podpisal tak razplet," pa je povedal Berčič, .

Danes se bodo za odličja v Pragi borili še v moštvenih vožnjah, v nedeljo pa čaka polfinalni nastop kajakašici Evo Terčelj in Uršo Kragelj ter kanuista v dvojcu Luko Božiča ter Saša Taljata.

Kanuistom v ekipni tekmi četrto mesto

Slovenski kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič so na svetovnem prvenstvu v Pragi v ekipni vožnji osvojili četrto mesto. Zmagali so Slovaki pred Nemci in Francozi. V moštveni vožnji kajakašev so Peter Kauzer, Martin Albreht in Simon Brus zasedli šesto mesto. Zmagali so Italijani pred Poljaki in Francozi.

Kanuisti so dolgo časa zasedali drugo mesto, bržkone pa jih je višjega mesta stal tudi dotik danes bronastega med posamezniki Benjamina Savška v zadnjem delu proge. Na vrhu je bilo še veliko reprezentanc, ki bi lahko slovensko trojico prehitele, a so skoraj vse po vrsti prav tako grešile in delale napake ter zaostajale. A nato se je le razvnel boj za kolajne med Čehi, Nemci in Slovaki, kjer so najkrajšo potegnili domačini in se morali zadovoljiti s sedmim mestom.

"Malo mi je žal tistega Benijevega dotika, da se mu je ta vožnja malo ponesrečila, a je povsem upravičen. Danes je njegov dan in res sem vesel, da je osvojil posamično kolajno. Upam, da bo še užival naprej. Sicer smo danes peljali kot vsako vožnjo letos, varno, preudarno, postavili smo tudi kar dober čas, a so nas kazenske sekunde potisnile na peto mesto," je po ekipni tekmi dejal kanuist Božič. Slednji bo v nedeljo nastopil še v konkurenci dvojcev. "Progo zdaj že dobro poznam. Težko bo, tukaj je 20 čolnov, ki se dobro poznamo med sabo, vsi smo sposobni visoko. Poskušal bom čim bolj pomagati Sašu, krmariti med vrati, njega pa čaka veliko dela na progi, ki je zelo zaprto postavljena," je še povedal Božič.

Kajakaši šesti

Kajakašem tokrat v ekipni tekmi ni šlo. Čeprav so v cilju imeli sprva drugi čas, pa je bila polovica posadk še na startu. Peter Kauzer je vodil trojico proti cilju, v ozadju so se pričele pojavljati napake in dotiki. Na koncu so bili slovenski veslači šesti. Sicer je dolgo časa po končani tekmi vladala popolna zmeda, Poljaki so celo vožnjo ponovili, druge ekipe pa so vlagale proteste in poizvedbe ter tako skušale nasprotnikom dodati še kakšno kazensko sekundo. Največ so od tekme na koncu imeli zmagovalci Italijani ter Poljaki, ki so se na mesto prebili s ponovljeno vožnjo.

V nedeljo bosta poleg Božiča in Taljata dejavni tudi kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj, ki se bosta skušali prebiti v finale najboljše deseterice, popoldan pa bosta skupaj z Ajdo Novak nastopili še na ekipni preizkušnji.