»Piloti so se o tem pošteno norčevali,« je povedal Juha-Pekka Keidasto, pilot, ki bo na petek 13. potnike prepeljal iz Kobenhavna v Helsinke. »Nisem vraževeren in zame je vse to le naključje,« je še povedal.

Številka 13 s sabo prinaša kaos

Dnevni let AY666 iz Kobenhavna v Helsinke je prišel ravno na petek 13. in to kar dvakrat v letu 2013. Petek 13. je sicer po mnenju tistih najbolj vraževernih nesrečen dan, 666 pa ima v številnih državah močno negativne biblične asociacije, saj številko pogosto povezujejo s hudičem. Nekatere letalske družbe tovrstne strahove jemljejo precej resno in celo nimajo 13. vrste sedežev. Kljub vsemu pa so negativne konotacije relativno nov pojav za severne Evropejce in Finnair ter drugi letalski prevozniki v regiji, torej norveški in estonski, so to nesrečno vrsto vseeno obdržali.

Pred manj kot 100 leti številka 13 še ni imela negativnega pomena. Na severu je ta konotacija torej relativno nova,« je povedal Ulo Valk, profesor na univerzi Tartu v Estoniji. »Imamo 12 ur, 12 mesecev in 12 apostolov. Če pa vsemu temu prištejemo še enega, to prinese določen element kaosa,« je še dejal.