Garanje v fitnesu, nešteto prevoženih kilometrov na zimskih testiranjih in preučevanje računalniških podatkov pozno v noč s tehniki: vse to je ljubitelja živali (»čeprav jih doma nimam, pa sem pogosto pri očetu, v družbi prašička, nekaj konj, lame in psa«) nagradilo s kariero, del katere so bile tri zmage in skupno 28 uvrstitev na zmagovalne stopničke razreda moto GP. Čeprav mu ni bilo nič podarjeno, saj se je rodil v revni družini s kar petimi otroki, je na prirojeno hitrost v krvi opozarjal že na mladostniških dirkah v motokrosu, na katerih je brez strahu do konca odvijal ročico za plin. Svojo veliko priložnost je dočakal leta 2003 po zmagi na ameriškem prvenstvu razreda superbike, ko so mu pri Hondi ponudili sedež v tovarniškem moštvu. Ko se je na predzadnji dirki leta 2006 v Estorilu zapletel v padec z moštvenim kolegom Danijem Pedroso, je kazalo, da so njegove sanje po naslovu splavale po vodi, saj je za Valentinom Rossijem (s katerim sta kasneje za dve leti postala moštvena kolega) zaostajal za osem točk. Toda na zadnji dirki je Italijan po slabem startu hotel preveč, padel in Američanu omogočil, da postane svetovni prvak.

Hitrost ima v Owensboru v Kentuckyju – velja za prestolnico jedi z žara – rojeni dirkač v krvi, številko 69 pa je prevzel od očeta, ki se je pogosto šalil: »Večkrat sem padel, zato sem potreboval takšno številko, da so jo enostavno prebrali, tudi ko sem bil postavljen na glavo.« Je globoko veren, saj je obiskoval katoliško šolo, njegov najbolj priljubljeni igralec pa je Johnny Depp, s katerim ga druži skupni kraj rojstva. Na vprašanje, kaj ga čaka v nadaljevanju kariere, potem ko si že od 16. leta na motorju kot profesionalec služi kruh, odgovarja, da ne ve, zagotovo pa se ne namerava udeležiti dirke na otoku Man ali pa vzdržljivostnega relija Dakar: »Otok sem obiskal lani. Dogodek je prečudovit, z veliko zgodovine, toda tovrstno dirkanje po ulicah ni zame. Podobno velja za Dakar. Raje bom ostal pri tem, kar znam najbolje: dirkati na asfaltirani stezi.«

Ali bo ljubitelj košarke in kolesarstva, ki si vedno znova rad ogleda komedijo Živalski detektiv, ob čemer hrusta svojo priljubljeno jed – pico, dobil priložnost v drugem tovarniškem moštvu tudi prihodnjo sezono, bo pokazal čas, v nasprotnem primeru pa bo imel več časa za svoje prijatelje in družino.