Zgodba o prireditvi Brda Contemporary Music Festival se je začela, ko je tolkalca in glasbenega inovatorja Zlatka Kaučiča po prejemu nagrade Prešernovega sklada za rokav pocukal župan Goriških brd Franc Mužič in mu predlagal, naj tudi v njihovih krajih poskrbi za kaj kreativnega. Kaučič si seveda ni dal dvakrat reči.

Rušenje meja

Prvo leto je bil osrednji gost novega festivala Evan Parker, britanski jazzovski saksofonist in dolgoletni Kaučičev odrski soborec. V drugem letu so se selili v Medano, takrat je blestel nemški pozavnist Johannes Bauer, letos pa se vračajo v čarobni ambient srednjeveške vasice Šmartno, v prenovljeno Hišo kulture, kjer bo Kaučič nastopil v duetu z nizozemskim jazzovskim saksofonistom in klarinetistom Abom Baarsom. Legendarni član ICP Orkestra iz Amsterdama bo vodil tudi delavnico s Kaučičevim Orkestrom brez meja.

Kaučič tokrat v ospredje postavlja mlade ustvarjalce; poslanstvo festivala vidi v tem, da priložnost dobijo ti, ki se šele uveljavljajo, pri tem pa se med seboj družijo, si pozneje izmenjujejo koncerte ter rušijo meje med narodi in v glasbi. Čezmejna srečevanja bodo nadgradili njihovi mentorji, poleg Kaučiča tudi kontrabasist Giovanni Maier, ki se bo jutri predstavil še solistično, pianist Giorgio Pacorig in drugi. Prostor sodobne kreativne glasbe bodo odprli tudi drugim oblikam umetniškega ustvarjanja – videu, plesu, poeziji.

Festival bo zagnal trio, kjer se družijo Marko Karlovčec ter Jošt in Vid Drašler. Nadaljevala ga bo italijanska zasedba Aghe Clope, v kateri se v zanimivih kombinacijah pojavlja flavta Paola Pascola, ki se bo jutri predstavil še v zanimivem sožitju s plesalko Caterino Gottardo. Zasedba There be Monster prihaja iz domačih vod, v njej so Boštjan Simon, Marko Črnčec, Goran Krmac in Bojan Krhlanko, in bo sklenila nocojšnje dogajanje na festivalu. Svoje mesto na festivalu sta dobili tudi fotografija Iztoka Zupana in poezija Petre Koršič, ki bosta prepletli sobotno dogajanje. Sicer pa se bo kreativcem v Brdih jutri pridružil še Mladinski pihalni orkester Brda, festival pa bo sklenil Orkester brez meja pod Baarsovim vodstvom.

Koncertna jesen

Ko bo festival v Brdih zagrnil zastor, Kaučiča ob njegovi koncertno pestri 60-letnici čaka tudi izjemna koncertna jesen. Že septembra bo obiskal dva festivala, v Tarcentu ga čaka solo nastop, v Perugi pa nastop z jazzovsko legendo Giancarlom Schiaffinijem. Potem potuje na festival v Vroclav, kjer bo imel solistični nastop in predavanji na temo improvizacije. Oktobra izide njegova nova plošča December Soul pri poljski založbi Nottwo v triu s Stefanom Battaglio in Paolinom dalla Porto, s čimer se Kaučič približuje že svoji 50. avtorski plošči. Oktobra ga čakajo še koncerti v Benetkah in Trstu z ameriškim pihalcem Oliverjem Lajkom ter na jazzovskem festivalu v Skopju z Evanom Parkerjem, po tem bo obiskal še zanimiv festivalček kreativne glasbe Mariboring v Mariboru.

V domačih logih se bo nato družil s pianistom in skladateljem Milkom Lazarjem, to bo prvo njuno sodelovanje, nastopa pa ju čakata v Tolminu in Novi Gorici. Turneja s triom Balanescu-Girotto-Kaučič po Romuniji se bo konec novembra v Jazz Hramu v Divači nadgradila še z enim koncertom in snemanjem gradiva za novo ploščo, decembra pa Kaučič prvič v skupni projekt vstopa še z eno slovensko umetnico, Svetlano Makarovič; na pobudo Roka Zavrtanika iz založbe Sanje se bosta združili poezija in glasbena improvizacija.