Katere so najpogostejše tekaške napake začetnikov? To, da pričakujejo od sebe preveč?

Da, večina tekačev začetnikov pričakuje prehitro preveč! Vedno več ljudi teče in tek se pojmuje kot nekaj, za kar ni potrebnih veliko priprav in znanja. Pravzaprav mislimo, da znamo vsi teči. Programa razteznih vaj in lahkotnega ogrevalnega teka, tako imenovana tekaška abeceda, sta tekačem začetnikom pogosto neznana ali se ju sploh ne upošteva. Seveda pa vsi želimo rezultate čim prej. Pri teku velja, da vsaka daljša razdalja in tudi samo 10 kilometrov na primer ljubljanskega maratona, v soodvisnosti od individualne treniranosti in kondicije tekača, zahteva večtedensko oziroma celo večmesečno pripravo, kar je še posebej pomembno ravno za tekače začetnike.

Kdaj je bolečina »prijateljica« in ob kateri bolečini velja pripravo začasno prekiniti?

Bolečina je subjektivni občutek nelagodja, zaradi česar je težko postaviti neko splošno mejo, kdaj je treba trening prilagoditi ali celo začasno prekiniti. Predstavlja opozorilo organizmu. Če gre za ponavljajočo se bolečino v določenem predelu telesa, pomeni, da se v tem tkivu dogajajo negativne spremembe, kot posledica prevelike obremenitve ali nepravilne tehnike. Načeloma je bolečina v mišicah dovoljena, medtem ko bolečine v tetivah ali sklepih lahko privedejo do kroničnih posledic, ki jih je težko povsem ozdraviti.

Katere so najpogostejše bolečine tekačev začetnikov in kaj se lahko zgodi, če jih ne upoštevajo in trmoglavo napredujejo?

Poškodbe in bolečine tekačev začetnikov so večinoma vezane na sklepe, tetive in mišice, ki so med tekom najbolj obremenjene. Najpogostejše so patelofemoralni bolečinski sindrom, sindrom iliotibialnega traktusa, vnetje plantarne fascije, vnetje patelarnega ligamenta, vnetje ahilove tetive in poškodbe zadnje ter sprednje skupine goleničnih mišic. Stanja je treba pozdraviti zgodaj, še preden nastanejo kronične spremembe, ki zahtevajo daljšo in včasih tudi neuspešno rehabilitacijo.

Kako poškodbe najbolje preprečimo?

Upoštevati je treba več pravil. Naučiti se je treba in nato tudi dosledno izvajati program ogrevalnih vaj pred treningom. Po koncu treninga pa ne pozabiti na raztezne vaje in seveda dneve premorov, ki pospešujejo regeneracijo telesa. Poskrbeti je treba za kakovostno obutev in primerno tekaško obleko. Treninge je treba izvajati z razdaljami in hitrostmi, prilagojenimi kondiciji in treniranosti tekača. Ne smemo pa pozabiti tudi na primerno prehrano in hidracijo.